Ветроходен курс по проект „ВЕТРОХОДНА АКАДЕМИЯ“.

Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев-Порт Варна“ набира 96 студенти на възраст между 18 и 29 г. от варненските университи за ветроходен курс по проект „ВЕТРОХОДНА АКАДЕМИЯ“.

Курсът е в две части като най-добрите и мотивирани ще продължат с втората част, а именно:

  1. Основи на ветроходството (теория и практика) от 17.07-30.07.2017 г.
  2. Спортно килово ветроходство в национален клас Конрад 25R (Петерсон), регатно съдийство и участие в междууниверситетска регата „Академика“ от 01.08-17.09.2017 г.

Условие е участниците да умеят да плуват.

Прочети още...

Продължава приемът на студенти-първокурсници в ТУ - Варна

92% от местата за първокурсници в ТУ – Варна са заети към 12 юли като приемът продължава до запълване на незаетите места. Студентите, които избраха ТУ – Варна, записани още на първия етап от класирането в тазгодишната кандидатстудентска кампания тази година са с близо 20% повече в сравнение с приема през 2016 година. Интересът към техническите специалности е значително по-голям и е положителен знак за резултата от усилията на ръководството на университета, както и на министерство на образованието и науката и на фирми от индустрията, които в последните две години усилено стимулират този сектор във висшето образование.

Прочети още...

MikroTik академия в ТУ-Варна

Втората по рода си в България MikroTik Академия бе основана в Технически университет – Варна с подписването на двустранно споразумение на 9 юни 2017г.  между ТУ-Варна и компанията Mikrotīkls SIA. Споразумението е подписано от ректора на ТУ-Варна – проф. д-р инж. Росен Василев, а създаването на академията е по инициатива на доц. д-р инж. Борислав Найденов и доц. д-р инж. Розалина Димова от катедра „Комуникационна техника и технологии“.

Прочети още...

Топлофикациите – вече и със слънчево захранване

            Използването на възобновяемите енергии за битови нужди, датиращо от около 30 години, вече се ориентира  към още една от важните  потребности на човека – централното слънчево топлоподаване за жилища в градове, в квартали. За дискусии по организационните проблеми и технологиите, свързани с тази нова тенденция, Областна администрация – Варна инициира форума „Черноморски дни на интелигентната енергия”.

Прочети още...

Среща на преподаватели и випускници – 28.09.2017г.

Машинни и електроинженери се търсят, и то – много!

Центърът за развитие на кариерата при Технически университет-Варна е звеното, към което се обръщат фирмите, за да предложат своите позиции за стаж и работа. Кариерният център комуникира директно с мениджърите по подбора, и често пъти съвместно се определят изискванията, на които трябва да отговарят бъдещите млади специалисти. Постоянно постъпващите обяви и търсенето на контакт със звеното доказват твърдението:

Прочети още...

Отопление чрез слънчева енергия - тема на предстоящия международен семинар в ТУ – Варна на 21 юни

По инициатива на Областна администрация – Варна на 21 и 22 юни т.г. във Варна ще се проведат Черноморски дни на интелигентната енергия. Форумът ще премине под мотото „Чиста енергия за чисти градове и региони – съвместни инициативи за устойчиво бъдеще“.

Прочети още...

Разширяваме договорните си отношения с престижни европейски университети

            ТУ – Варна има подписани споразумения с десетки европейски университета и институции по света за сътрудничество в сферата на образованието. Те включват широк спектър от взаимодействия при   осъществяване на мобилност на преподаватели, студенти,  докторанти. Само в рамките на програма ERASMUS имаме двустранни споразумения с над 50 университета в 23  страни по света.
             Наши преподаватели и студенти участват и в съвместни научни разработки с чуждестранни колеги по програми на Европейския съюз, изнасят доклади на международни форуми, публикуват в авторитетни списания.

Прочети още...

ТУ – Варна е партньор на ІІІ Международен младежки форум „Диалог на нациите“ през месец септември

Форумът "Диалог на нациите" спечели конкурса на Министерството на образованието и науката на Русия за проекти в рамките на федералната целева програма "Руски език", информират партньорите на ТУ – Варна от Югозападния държавен университет в град Курск.

Прочети още...

Колекция „eJournals Premier“ от „Emerald“

До 17 юли 2017 г. Български информационен консорциум организира временен достъп до електронни списания на „Emerald“.

„eJournals Premier“ е най-изчерпателната колекция, предлагана от издателя. Тя е проектирана като мултидисциплинарна и съчетава основната база данни, посветена на управлението, с редица отделни специализирани колекции, осигурявайки изключителна пълнота.

Emerald е глобален издател, предоставящ най-високо качество. С почти 50-годишен опит Emerald управлява портфолио от над 300 списания, много от които са индексирани от Thomson Reuters (ISI). Цели 72% от индексирани заглавия отбелязват увеличение на техните наукометрични показатели за въздействие за 2014 г. (източник: Thomson Reuters Journal Citation Reports 2015). Освен това 85% от списанията са индексирани и от Scopus. Базата данни се обновява непрекъснато. Тя осигурява достъп до съвременно, висококачествено съдържание за потребителите, изследователите и практикуващите, като съчетава научния авторитет с практическо значение.

Повече информация: http://emeraldgrouppublishing.com/products/collections/index.htm

Университетска библиотека