Щафета около света 2024

Варненски студенти и ученици се включиха в Щафета около света 2024

Общо 18  училища и университети от цяла България участваха в "Щафета около света 2024"! Ученици и студенти приеха  предизвикателството на френския институт, заедно да пробягат  разстоянието между България и Франция, което изчислено по въздух е общо 1878,89 км.

Цялата публикация може да разгледате тук.


"Щафетна обиколка на света" организират в Техническия университет във Варна

„Щафетна обиколка на света" ще се проведе в Техническия университет във Варна по повод Олимпийските игри в Париж. Щафетното бягане ще се състои от 9 до 10 часа на 14 март на футболното игрище на университета. 

Цялата публикация може да разгледате тук.


Варненски ученици и студенти се включиха в инициативата „Щафета около света 2024“

Общо 18 училища и университети от цяла България участваха в „Щафета около света 2024“! Ученици и студенти приеха предизвикателството на френския институт заедно да пробягат разстоянието между България и Франция, което изчислено по въздух е общо 1878,89 км.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Стопанската академия в Свищов и Техническият университет във Варна създават съвместна магистърска програма

Стопанска академия (СА) „Димитър А. Ценов” – Свищов и Технически университет (ТУ) – Варна създават съвместна магистърска програма. Това съобщиха от свищовското висше учебно заведение.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Технически университет – Варна организира щафетна обиколка по повод Олимпийските игри в Париж

На 14 март на футболното игрище на Технически университет (ТУ) – Варна, ще се проведе щафетно бягане по повод предстоящите Олимпийски игри в Париж, съобщиха от екипа на висшето училище.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Екип на Технически университет – Варна се срещна с експертна група за програмна акредитация на професионално направление "Общо инженерство"

Среща на Експертната група (ЕГ) на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) с академичното ръководство на Технически университет – Варна (ТУ – Варна) и членовете на работната група, изготвила доклада-самооценка за програмната акредитация на професионалното направление 5.13 Общо инженерство, се състоя преди ден, съобщиха от екипа на висшето училище.   

Цялата публикация може да разгледате тук.

Двама студенти с номинацията „Студент на годината“ получиха награди от ректора на Технически университет – Варна

На ректорския съвет на Технически университет – Варна (ТУ - Варна) ректорът проф. д-р Драгомир Пламенов отличи с награди на университета студентите Пресияна Димитрова и Виктор Иванов.

Специалните почетни плакети на висшето учебно заведение бяха връчени по повод призовите им места в категорията „Технически науки“ в престижния конкурс „Студент на годината“, организиран от Националното представителство на студентските съвети в България, съобщиха от екипа на висшето училище. 

Цялата публикация може да разгледате тук.

Проф. д-р Драгомир Пламенов: Техническият университет във Варна обучава кадри, готови да отговорят на изискванията на бизнеса

Четирите факултета разполагат с най-съвременната учебна, информационна и научноизследователска база, казва ректорът - Проф. Пламенов, какви врати отваря дипломата от Техническия университет във Варна?

- Университетът развива 8 професионални направления – шест в “Технически науки”, едно в аграрни и едно в социални, стопански и правни. Портфолиото ни е много широко – 33 бакалавърски програми и 42 магистърски. Отговаряме на голяма част от потребностите за инженерни кадри – машинни, електро- и компютърни специалисти. Всички специалности са с нови учебни планове и програми, които осигуряват подготвени специалисти за настоящия и бъдещия бизнес. Над 70% от дипломираните наши студенти бакалаври намират реализация, а от завършилите магистърска програма – над 80%.

Цялата публикация може да разгледате тук.

проф. д-р инж. Бохос Апархамян – ръководител на Катедра „Електротехника и електротехнологии“ в ТУ-Варна и доц. д-р инж. Майк Щреблау в предаването " След новините", БНТ, 17.02.2024

Законопроектът за изграждане на ветропаркове в Черно море скара политици и браншовици, чуха се обвинения в лобизъм и заплахи за протести.

Изграждането на ветрогенератори в Черно море е и темата на предаването "След новините" тази вечер. Какво предвижда проектозаконът за ветропарковете, който предизвика бурни дебати и протести последните дни и какви са ползите от внедряването на генераторите - анализ на експерти веднага след края на емисията в 20:30 ч.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Лозарството - академична специалност с огромно бъдеще в земеделието у нас

Проф. Мирослав Иванов е един от доайените в академичната област на лозарството. Той е преподавател в Техническия университет във Варна, Катедра "Растениевъдство", както и в Плевенския институт по лозарство и винарство, където работи от 1982 г., но споделя, че от детските си години е в бранша. 

Цялата публикация може да разгледате тук.

Доц. Христо Ненов за ползите и опасностите от изкуствения интелект

Не е далеч времето, когато професионалисти в много области ще бъдат заместени от изкуствения интелект, каза в интервю за Дарик  доц. д-р инж. Христо Ненов, заместник-ректор „Научна дейност и електронно управление” в Техническия университет във Варна.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Конкурс за домашно вино в ТУ–Варна

Шести конкурс за домашно вино в ТУ–Варна

За Деня на лозарите и винарите (нов стил) катедра „Растениевъдство“ на Технически университет-Варна възобновява своя конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2023. След три години прекъсване, заради пандемията, всички преподаватели и служители на университета могат да се включат. Самият конкурс, както и зарязването на лозовите масиви на учебно-опитното поле в университета, ще се проведат на 02 февруари, петък от 12 часа.

Цялата публикация може да разгледате тук.


Ритуално зарязване на лозята и конкурс за най-добро вино в ТУ - Варна

И тази година катедра „Растениевъдство“ към ТУ – Варна не изневери на традициите и проведе ритуалното зарязване на лозята в опитното си поле, а след това за шести път оцени най-добрите вина на студенти и преподаватели от университета. В конкурсната част за най-добро вино се състезаваха 21 участника с 41 проби (вина), разделени в три категории вина: червено, бяло и розе. Нина Милошевич опита част от класните домашни вина, реколта 2023г. и заряза лозята в университета наравно с гл. ас.д-р Пламен Янкова – ръководител на катедра „Растениевъдство“ и ректора на ТУ – Варна, проф. Драгомир Пламенов. 

Цялата публикация може да разгледате тук.


Българските учени създават сортове лози с повишена устойчивост

Българските учени създават богата селекция от сортове лози с повишена устойчивост на стресови фактори, разказа за БТА проф. Мирослав Иванов, преподавател в катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна, който работи и в Института по лозарство и винарство в Плевен. По думите му тази селекция осигурява потенциал за бъдещото развитие на сектора. Акцент в работата на учените е подобряването на устойчивостта на сортовете както срещу ниски зимни температури, така и срещу основните болести.

Цялата публикация може да разгледате тук.