Списание ТехнокулТУра

Списание "ТехнокулТУра" е издание на Технически университет - Варна с главен редактор Николай Жеков. Излиза от печат два пъти годишно. Тук можете да се запознаете с архива на изданието и с нови публикации.

Наши учени пазят електроснабдяването от мълнии

   Кой е най-четеният автор в света в две научни направления през месец април и  в  две  през месец май?

       От 10 до 14 май София беше домакин на 40-ата юбилейна международна пролетна конференция по технологии в електрониката, проведена под егидата на най-голямата професионална организация в света IEEE (Институт на инженерите по електротехника и електроника), както и с организационното съдействие на Дрезденския технически университет.

Прочети още...

ТУ – Варна свърза България към интернет преди 30 години

            Тържествена среща с хората, които ни дариха Световната онлайн съкровищница с информация и контакти

            Една от най-големите придобивки за нашата страна във времето на върховите съвременни технологии, е дело на варненски учени. И в частност – на преподавател и негови студенти от нашия варненски Технически университет. Как   преди  три десетилетия бяха направени първите връзки у нас с онлайн   информационната мрежа Интернет? Как стана възможно да я ползваме?
            По повод знаменателната годишнина гости на днешните ни студенти и преподаватели бяха създателите на българския интернет: на първичния домейн „.bg”, на първото предлагане на електронна поща, на първите уеббазирани приложения, на първата съвременно система за   регистрация и поддръжка на интернет домейни в областта „.bg” и т.н.  

Прочети още...

Предай нататък: Магистър по софтуерно инженерство предава на ученици знания по състезателно програмиране

         На границата между бакалавърската и магистърската си образователна степен, студентът от катедра „Софтуерни и интернет технологии” на ТУ- Варна, Красимир Димитров, печели златен медал на национална студентска олимпиада по компютърна математика през 2016 г. На същото състезание във В.Търново печели и отборното първо място заедно с петимата си съотборници. Единият от тях, също магистър, Максимилиян Маринов, също е удостоен със златен медал. Заради олимпиадата, двамата магистри  успяват да подготвят в сгъстени срокове незапознатите с компютърната математика свои съекипници първокурсници. И резултатът от усилията им е налице.

Прочети още...

Студенти премериха мускули в 5 силови STRONG MEN дисциплини

  Интелект  по същото време  мериха в 5 категории роботи, ученици, студенти  

    За зависимостите между здраво тяло и здрав дух, между физика и интелект са изписани томове. ТУ – Варна, редовно полага усилия за  доброто взаимодействие между двете основни човешки начала. Не случайно залага и на състезателния принцип в това отношение, защото той активизира, дисциплинира, гради.

Прочети още...

Подписахме меморандум за институционално сътрудничество с община Димитровград

    Трети месец са в ход контакти между ръководни представители на ТУ – Варна, и кметът на община Димитровград г-н Иво Димов по първоначална негова инициатива. И проведената в крайна сметка среща на  градоначалника и  неговия заместник г-н Светослав Стойков с академичното ръководство на университета стана израз на желанието на двете страни за взаимодействие при решаване на задълженията им.

Прочети още...

Университет и бизнес – на кръгла маса за създаване на общ качествен продукт

Състезание чрез  бизнес казуси на студенти от катедра „Индустриален мениджмънт”

        Традиционният празник на инженерите мениджъри в университета – преподаватели и студенти, тази година акцентира върху две основни изяви.  Преподаватели и бизнес партньори търсеха в дискусии и предложения пресечната точка на общите си интереси, свързани с образованието и неговото продължение в трудовата реализация. А студентите решаваха казуси от  производствените дейности на фирми по зададени им от участващите на форума фирмени представители.

Прочети още...

ТУ - Варна „разпъва платна” за ветроходна регата под свой флаг

           В морския ни клуб ще са добре дошли не само студенти от всички факултети, а и ученици

    По различни причини през годините  студентския ни Морски клуб е прекъсвал дейността си, губил е материалната си база и пак се е възраждал. Преди 5 години той отново беше учреден като независима младежка инициатива за научни изследвания в областта на корабостроенето и корабоплаването, както и с цел усвояване на водолазни и плавателни  умения,   и на технологии за опазването на морската среда.  

Прочети още...

Седмицата на средношколците в ТУ - Варна, през която те доказаха инженерни таланти

                 Новите реалности в образователните процеси на страната все по-отчетливо   открояват необходимостта от единство на усилията по оста училище – висше учебно заведение. Бизнесът вече изпитва сериозни потребности за  високо квалифицирани кадри и университетите са длъжни да му ги осигуряват. Търсейки подходящите форми за полезно взаимодействие, ТУ - Варна от няколко години провежда дни на пряка връзка със средношколците, отваряйки вратите си за техническите им постижения, за запознаването им с университетските зали и лаборатории, за срещи със студенти и преподаватели.

Прочети още...

На професионалния си старт застанаха 280 абсолвенти на Машинно -технологичния факултет

    Преобразени в тържествени тоги, момичета и момчета, магистри и бакалаври от инженерния факултет, слушаха на крака в аулата на  университета студентския химн със съжалението, че вече престават да бъдат студенти. Но  слушаха и с радостното усещане, че само след минути ще държат в ръце дипломите си като възпитаници на катедрите  „Материалознание и технология на материалите”, „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”, „Индустриален дизайн”, „Транспортна техника и технологии”, „Механика и машинни елементи”, „Индустриален мениджмънт”. Всички слушаха химна и с вярата, че навлизайки в зрелостта на живота си, ще са подготвени да се преборят успешно с изпитанията му.

Прочети още...

Университетът в годината на проекта „Варна – Eвропейска младежка столица 2017”

            След като нашият град се пребори с 3 европейски града за честта да стане младежка столица на Европа за 2017 година, за инициативите по проекта естествено трябва да имат думата младите хора на града. И също така естествено съществена роля по право се пада на студентската общност и в частност на нашия Технически университет.   

Прочети още...