Списание ТехнокулТУра

Списание "ТехнокулТУра" е издание на Технически университет - Варна с главен редактор Николай Жеков. Излиза от печат два пъти годишно. Тук можете да се запознаете с архива на изданието и с нови публикации.

Варна отправи поглед към Вселената чрез скулптурна творба на професор Венелин Божидаров от ТУ-Варна

             Варненският Технически университет отново заяви потенциала си освен в инженерните направления, и в областта на изкуствата. Своя пореден  художествен знак върху многообразната градска среда на морската столица постави със скулптурата си „Звездоброец” преподавателят от катедра „Индустриален дизайн” на университета проф. Венелин Божидаров. Пластиката от бронз с каменен постамент ще вдъхновява варненци и гости на града в непосредствена и не случайна близост до Обсерваториятапланетариум  „Николай Коперник” в Морската градина.

Прочети още...

Интеграцията "Университет - бизнес" в осмото учебно издание на катедра "Индустриален мениджмънт" на ТУ-Варна

        Студентско състезание, заредено с предприемачески дух и иновативни идеи

        Стратегия на всички академични звена в университета е още по време на учебния процес да осигуряват  контакти на възпитаниците си с бизнеса. А тази необходимост все повече се споделя и от фирмите, заинтересовани за подготовката на бъдещите си висши специалисти. Много успешен свой модел в това отношение установи през годините катедра „Индустриален мениджмънт” за двете си специалности – „Индустриален мениджмънт” и „Технологично предприемачество и иновации”.

Прочети още...

Дизайнерската школа на ТУ – Варна, и създаването на логото за една европейска титла

             Неотдавна нашият град беше номиниран като кандидат за титлата „Европейски град на спорта 2019 г.” А графичният символ на тази международна инициатива – логото за очакваното събитие –  стана дело на едно талантливо и хубаво  момиче от нашия Техническия университет. Нейният проект категорично се наложи над конкурентните при тридесет представени в община Варна конкурсни работи.

Прочети още...

Форум от национално значение в ТУ – Варна, за връзката „образование, наука, бизнес”

        От инженерни  кадри се нуждае всяко българско производство

     В рамките на два дни фоайето на Електротехническия факултет едва  побра стотици професионално заинтересовани посетители студенти, представители на бизнеса, преподаватели, ученици. Само присъстващите ученици бяха 109 на брой от 24 училища на 18 града в страната, а фирмите, предлагащи работни места – 33 от цялата страна. Свързващото звено между разнородните участници  беше производственото бъдеще на България, подсказано за трета година вече с инициативата на Електротехническия факултет „Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние”.

Прочети още...

За икономиката на България – 260 новодипломирани инженерни кадри на ТУ - Варна

          Във Фестивалния и конгресен център дипломите си получиха абсолвенти от изключително необходими на обществото и бизнеса специалности

            Лекции, курсови работи, изпити, оценки – всичко това остана назад във времето за 260 випускници-2017-а на Машинно-технологичния факултет на университета. Напред в бъдещето се изправяха изпитите и оценките на реалния живот.

Прочети още...

Пилотен проект на ТУ – Варна, за въвеждане на дуално обучение

         В търсене на работна формула за още по-тясно сътрудничество между бизнеса и висшето образование

            Общите интереси на бизнеса и образованието и сега имат редица добри прояви на взаимопомощ – стажове, практики, стипендии по време на обучението, заплащане на семестриалните такси от страна на бизнеса в някои случаи. И  добре подготвени кадри от страна на висшето образование (най-вече в теоретично отношение).

Прочети още...

Кариерният център на ТУ – Варна и националните дни на кариерата

            Увеличават се възможностите за добра професионална реализация на активните млади хора. Една от най-резултатните спомагателни изяви в това отношение е „Национални дни на кариерата – Добра кариера, добър живот”. На 19 март  т.г. се проведе 17-ото издание на полезната инициативи, организирана от HR компания и кариерен сайт „Джоб тайгър”, с генерален спонсор компанията „Нестле  България” АД.

Прочети още...

Аргументите на една млада жена, че „машинен инженер” е много добра професия и за нежния пол

            Преди десетина години работните места за инженерни кадри все още бяха по-малко от дипломираните специалисти. Тъкмо тогава едно момиче, днес ас. д-р инж. Таня Аврамова, завършило бакалавърската си степен в ТУ – Варна, започва да търси работа по специалността си „Машиностроителна техника и технологии” (МТТ). Посрещат я скептично в няколко фирми, смятайки, че за жените е трудно да се справят с производствената специфика. Пък и свободните места са малко.

Прочети още...

За работните места на инженерите корабостроители не съществуват държавни граници.

            Специалност „Корабостроене и морска техника” (КМТ) на ТУ – Варна е единствена в страната за висши инженерни  кадри, подготвени за проектиране, строеж и ремонт на кораби и други морски съоръжения.   Преходна за специалността в кадрово отношение се оказа 2017 година, когато много от хабилитираните й преподаватели излязоха в пенсия. Но чрез съответните конкурси, техните места неотдавна заеха трима млади асистенти, преминали през опита в производството.  

Прочети още...

Средношколци представиха интересни иновативни идеи в ТУ – Варна

             Технологичното бъдеще на света даде заявка за потенциала си  чрез презентации на футуристични проекти във фоайето на Машинния факултет на университета.  Най-оптимистичното е, че проектите и бизнес идеите бяха плод на знанията и творческото мислене на младежи и девойки, намиращи се още пред прага на науката.

Прочети още...