Награди "Варна"

Две награди "Варна" за Технически университет - Варна

Община Варна удостои с индивидуална награда "Варна" в категория "Технически науки" доц. д-р инж. Кристина Близнакова от ТУ - Варна! Признанието е за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство.

Прочети още...

Наши учени пазят електроснабдяването от мълнии

   Кой е най-четеният автор в света в две научни направления през месец април и  в  две  през месец май?

       От 10 до 14 май София беше домакин на 40-ата юбилейна международна пролетна конференция по технологии в електрониката, проведена под егидата на най-голямата професионална организация в света IEEE (Институт на инженерите по електротехника и електроника), както и с организационното съдействие на Дрезденския технически университет.

Прочети още...

Едномесечен свободен достъп до "Сиела".

Уважаеми, преподаватели и докторанти!
Вашият временен достъп до продукта : „Сиела Норми + съдебна практика НЕТ“ е активиран !

***Достъп :
     - За Нет версията през браузер на  адрес: http://web6.ciela.net/
     - Или от входа на сайта www.ciela.net

            /Мин. технически изисквания за Нет версията : Internet Explorer9.0, Mozilla Firefox  3.5,    Opera , Safari 4.0.5, Google Chrome 4.1./

Потребителско име : biblio2017
Парола : ciela
Срок на достъпа 20.05 – 20.06.2017 г.

Републиканската студентска олимпиада по Теоретична електротехника – Варна 2017

            От 11 до 13 май т.г. Технически университет - Варна беше домакин на Републиканската студентска олимпиада по теоретична електротехника. В изключително оспорваното състезание участваха Технически университет – София с два отбора, Русенският университет “Ангел Кънчев“, Технически университет – Габрово, Шуменският университет „Еп. Константин Преславски“ и Технически университет – Варна, също с два отбора. С приветствие към участниците при откриването се обърнаха проф. д-р инж. Росен Василев - ректор на ТУ - Варна и доц. д-р инж. Маринела Йорданова - декан на Електротехническия факултет.  

Прочети още...

Учен от ТУ – Варна е сред най-обещаващите млади изследователи в Европа

На 11 май т.г. в Калкара, Малта се състоя четвъртата церемония по връчване на наградите* на най-обещаващите млади учени, стипендианти на програмата, учредена през 1996 година от Европейската комисия на името на изключителната жена-учен, удостоена с две Нобелови награди – Мария Склодовска-Кюри. С първа награда в категорията „Принос за по-добро общество“ беше удостоена доц. д-р инж. Кристина Близнакова от ТУ – Варна.

Прочети още...

Резултати от проведените през април и май 2017г. Олимпиада по математика и конкурс „Математиката в света на изображенията“

       Във връзка с 55 годишнината на ТУ-Варна секция „Математика”, ДМФЕО  проведе следните мероприятия за студенти в бакалавърска и магистърска степен:

  • Олимпиада по Математика – задочен и очен кръг;
  • Конкурс „Математиката в света на изображенията“

       На 17.05.2017г. на организирано тържество от Студентски съвет наградените участници в олимпиадата и в конкурса получиха грамоти и награди – ваучери за 100 лв. за първо място, 70 лв. за второ и 50 лв. за трето място. Паричните награди са осигурени от Студентския съвет.

       Всички участници в двете мероприятия получиха сертификати.

Прочети още...

TESY - стажантски и стипендиантски програми

TESY отваря за пореден път своите врати, за да посрещне млади и амбициозни хора.  Целта ни е да Ви предоставим възможност за практически опит по специалностите, които учите. Нашите ментори ще ви въведат в дебрите на професионалния свят и ще ви дадат възможност да реализирате научената теория в практиката.

Прочети още...

Машинни инженери без семестриална такса при записване

Първите 5 записали се кандидатстуденти за учебната 2017/2018 г. в специалности МАШИНОСТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ(МТТ) и КОМПЮТЪРИЗИРАНИ ТЕХНОЛОГИИ В МАШИНОСТРОЕНЕТО(КТМ)  ще бъдат без семестриалната такса за първи семестър

Таксата е осигурена изцяло от фирма „ТРАКЦИЯ“ АД (с. Самуил).

ТУ – Варна свърза България към интернет преди 30 години

            Тържествена среща с хората, които ни дариха Световната онлайн съкровищница с информация и контакти

            Една от най-големите придобивки за нашата страна във времето на върховите съвременни технологии, е дело на варненски учени. И в частност – на преподавател и негови студенти от нашия варненски Технически университет. Как   преди  три десетилетия бяха направени първите връзки у нас с онлайн   информационната мрежа Интернет? Как стана възможно да я ползваме?
            По повод знаменателната годишнина гости на днешните ни студенти и преподаватели бяха създателите на българския интернет: на първичния домейн „.bg”, на първото предлагане на електронна поща, на първите уеббазирани приложения, на първата съвременно система за   регистрация и поддръжка на интернет домейни в областта „.bg” и т.н.  

Прочети още...

Награда на клуб „Отворено общество“ за ТУ - Варна

По традиция в навечерието на 24 май – Денят на Св. Св. Кирил и Методий и на българската писменост и култура, Клуб „Отворено общество“ – Варна връчи своите годишни награди за принос в обществения живот. Наградите по статут са в 9 категории: образование, морски бизнес, здравеопазване, граждански принос, творчески идеи, принос в областта на културата, млади дарования и победители и голямата награда „Отворено общество“.

Прочети още...