Покана за среща със зам.-министъра на образованието и науката

Уважаеми колеги,

На 28.06.2019 год. (петък) от 9:30 часа в Конферентната зала на ТУ-Варна ще се проведе среща с г-жа Карина Ангелиева, Заместник-министър на образованието и науката. Г-жа Ангелиева, ще представи накратко възможностите за финансиране на научноизследователски проекти по програмата „Хоризонт Европа“ на  ЕК, както възможностите за финансиране на научно-приложните дейности по националните оперативни програми.

Поканваме Ви да участвате в срещата и в дискусиите.

Зам. Ректор ННППД

 

Покана за Трета научно-практическа конференция с международно участие:

Социална работа, мениджмънт и социално развитие: съвременни предизвикателства, перспективи и иновативни практики 2019

10-11.10.2019 г., Варна

Покана BG
Покана EN

 

Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев е новият ректор на ТУ-Варна с четиригодишен мандат

Общото събрание на свое заседание на 24 юни т.г. избра проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор на Технически университет - Варна с мандат 2019-2023 година. Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 110 гласа още при първото гласуване, което е 73% от гласувалите. Другите двама кандидати получиха съответно доц. дтн. инж. Антон Георгиев - 30 гласа и доц. д-р инж. Божидар Дяков - 8 гласа, и три невалидни бюлетини. В началото на заседанието висшият колективен орган на ТУ-Варна избра ново ръководство на Общото събрание, също с мандат 2019-2023. За председател със 106 гласа беше избран доц. д-р инж. Сергей Белчев, а негов заместник е доц. д-р инж. Наско Атанасов, за когото гласуваха 142-ма членове на Общото събрание. След избора на ректор, Общото събрение продължи с избора на другите колективни органи на управление – Академичен съвет и Контролен съвет с мандат 2019-2023.

Прочети още...

Олимпийски огън по алеите на Варненския технически университет

            С девиза „гледай надалече, действай решително” на възродителя на модерните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен
           Заради богатата си спортна база – съвременно затревен и дрениран футболен стадион, игрища и зали за баскетбол, волейбол, тенис на корт, кикбокс, – ТУ- Варна е в правото си да се счита за част от световното олимпийско семейство. Право за спортна гордост му дават и редицата високи спортни постижения на негови студенти през годините.
            За да бъдат отбелязани заредените със спортен дух постижения на университета, в жаркото утро  на Международния   олимпийски ден, 23 юни, студенти, преподаватели и техни деца импровизираха факелно шествие по алеите на университета, символично пренасяйки олимпийския огън.

Прочети още...

Олимпийският огън ще премине символично през ТУ-Варна на 23 юни

По случай Международния олимпийски ден - 23 юни*, група последователи на олимпийското движение от ТУ-Варна, организирани от ст. преподавател Николай Янчев от катедра „Физическо възпитание и спорт“ и Студентския съвет, ще проведат символично факелно шествие. Олимпийският огън ще бъде пренесен по алеите на университския кампус и ще бъде предаден на ректора, проф. д-р. инж. Венцислав Вълчев.

Прочети още...

Столът на ТУ – Варна за преподаватели и студенти функционира отново

Уважаеми колеги и студенти,

         Столът на ТУ-Варна за преподаватели и студенти е възстановен за използване и хранене.

         Заповядайте в четвъртък 20.06.19г. от 11.00ч. в стола за демонстрация на предложената система за контрол и отчет на субсидираното хранене на студентите и ползването на намаление за преподаватели и служители.

Ръководство на ТУ - Варна

Нов рекламен клип представя постиженията на ТУ–Варна в медиите

Уважаеми преподаватели и студенти,

Изготвен е нов разширен рекламен клип (с продължителност над 1 минута), подпомагащ кандидатстудентската кампания на ТУ-Варна за учебната 2019/2020 г. В него главни действащи лица, в партньорство с преподавателите, са студентите от нашия университет – изучаващи, изследващи, можещи и правещи. Това са перспективите, които очакват всички, които ще изберат една от многобройните и модерни инженерни специалности в ТУ-Варна – университет за студенти с бъдеще!

Прочети още...

Бъдещи студенти от Украйна с интерес към ТУ-Варна

Информиран избор за своето висше образование в ТУ – Варна ще могат да направят 44 ученици от Украйна, които участваха в опознавателен курс, заедно със свои родители и наставници. Част от участниците завършват средното си образование това лято и 10 от тях още от академичната 2019/20 ще кандидатстват в ТУ-Варна. Специалности,  към които се насочват, са СИТ, КСТ, „Корабоводене“, „Инженерна екология“ и „Индустриален мениджмънт“ с предпочитание за обучение на руски език.

Прочети още...

Проблемите на устойчивото развитие обсъдиха учени от 5 държави в ТУ-Варна

От 04 до 09.06.2019 г. в Технически университет - Варна се състоя Международната научно–практическа конференция  „Устойчиво развитие - 2019”. Форумът премина под наслов „Екология, иновации и бизнес за устойчиво развитие на регионите“. Включени бяха тематичните направления: „Екологичен мениджмънт и устойчиво ресурсоползване“, „Естествени науки за устойчивото развитие“, „Икономика, организация, управление и обучение за устойчивото развитие на обществото“, „Устойчиво развитие на производствени системи и индустриални зони“, „Моделиране и компютърни технологии в устойчивото развитие“, „Климатични промени и мониторинг“, „Устойчиво развитие на туризма“, „Инвестиционни стратегии, конкурентоспособност, екологична сигурност и безопасност“.

Прочети още...