Съобщения за членовете на АС 23.10.2018г

Уважаеми членове на АС,

Уведомяваме Ви, че на 29.10.2018г. от 15.15 ч. в конферентната зала на НУК  ще се проведе заседание на Академичния съвет при следния ДНЕВЕН РЕД:

Прочети още...

Безплатен достъп до подходящи за ТУ - Варна различни научни ресурси

Уважаеми преподаватели и докторанти,

Университетска библиотека с подкрепата на Scientific Knowledge Services AG  има възможността да ви предостави ползване на безплатен достъп до подходящи за ТУ - Варна различни научни ресурси.

Прочети още...

Бонусите на Европейската програма "Еразъм +" за обучение и практика в чуждестранни университети и фирми

            Днешното ни поколение ученолюбиви млади хора имат изключителния шанс да завършват висшето си образование чрез паралелно обучение и в България, и в университети на други европейски страни. А   университетските им  преподаватели могат да   надграждат подготовката си  и да предават лекционния си и научен опит, също паралелно освен за нашите, и за студенти в други европейски университети. Такава възможност им дава Европейската програма за студентска и преподавателска мобилност „Еразъм +”, финансирана от Европейския съюз.

Прочети още...

ТУ – Варна и Университетът Ovidius в Румъния ще си сътрудничат в областта на енергетиката и по стратегията на ЕС „Син растеж“

Ректорите на Технически университет – Варна и Университета Ovidius в Констанца, Румъния подписаха петгодишен меморандум за разбирателство. Документът е основа за договаряне и реализация на сътрудничество в обмена на кадри – студенти, докторанти и преподаватели, на  научна, образователна и техническа информация и споделяне на база за научни изследвания.
Меморандумът беше подписан в Констанца от проф. Росен Василев – ректор на ТУ - Варна  и от проф. Сорин Руджина – ректор на Университета „Овидий“. На церемонията в аулата на университета, който е най-големият в Черноморския регион, присъстваха студенти и преподаватели от трите инженерни от общо 16 факултета на румънското висше училище.

Прочети още...

Програма на вътрешния турнир по футбол – есен 2018

В есенното футболно първенство на Технически университет – Варна тази година ще участват 16 отбора или общо 160 студенти.
Първият мач е в понеделник – 22 октомври от 10:15 часа. Общо за седмица ще бъдат изиграни 32 мача, а победителят ще стане известен след финала на 30.10.2018г.
За първи път във футболната надпревара в университета се включват и два отбора на студенти от англоезичното обучение. Състезателите от Çukur Spor са чуждестранни студенти от Турция, а Warriors са от Гърция.
По време на срещите на терена в ТУ – Варна ще има лекари от Медицински център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. За спортсменската игра и спазването на правилата ще следят съдии от Аматьорската футболна лига. Осигурена е и охрана по време на мачовете за опазване на реда, информират организаторите от катедра „Физическо възпитние и спорт“ и Студентски съвет.
Отборите са разделени в 4 групи като жребият беше изтеглен от капитаните по време на техническата конференция.

Прочети още...

Избери кариера - работен семинар

Избери кариера: АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ - (работен семинар)

27 октомври 2018 от 10:00 до 14:30 часа в зала 100 ТВ (топла връзка) в Технически университет - Варна

ВХОД СВОБОДЕН

Не си сигурен накъде искаш да поемеш в кариерното си развитие? Или пък това, с което се занимаваш професионално в момента, не те удовлетворява?

Прочети още...

Проучване - Анкета за стажантска програма

Здравейте студенти и преподаватели на ТУ-Варна, Карлсберг България АД има амбицията да ни покани с идеи в изграждането на своята нова стажантска програма с насоченост Производство.

Прочети още...

40 години випуск 1978 на катедра ЕСЕО в ТУ-Варна, 85-ти рожден ден на нейния основател проф. д-р Марин Маринов

            През този ден  учебните банки на тържествената зала 272 на Електротехническия факултет не бяха заети от студенти, попиващи лекционна информация. Бяха се настанили достолепни мъже и жени с побелели коси, бяха оживели спомените на бивши колеги от студентството,  щастливи, че след четири десетилетия отново са заедно. Пред черната дъска срещу тях, в днешните условия вече заменена от електронни слайдове, отново седеше, също така развълнуван, любимият преподавател проф. Марин Маринов.Той е основателят и ръководител на създадената през 1971 г. първа за страната катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане” (ЕСЕО). Катедри със същото наименование са създавани в други университети впоследствие.

Прочети още...

Информационна кампания "ISIC Roadshow"

На 23 октомври 2018г. (вторник), в интервала 10:00 – 16:00 часа ще се проведе информационна кампания "ISIC Roadshow" на територията на Технически университет – Варна във фоайето на Машинен факултет (МФ) или до входа на МФ, в зависимост от метеорологичните условия. Кампанията се организира от Асоциация за подпомагане на академичната общност (АПАО).

Целта на кампанията е да се запознаят студентите с ползите, които им предоставят студентските карти ISIC, както и със специалните предложения, договорени за тях с основните ни партньори.

Магически „Портал“ отвори проф. Венелин Божидаров от ТУ - Варна в арт пространството на града

След „Рибаря и златната рибка“ и „Звездоброеца“ вече и най-новата пластика на скулптора Венелин Божидаров зае мястото си в галерията от съвременно изкуство на открито във Варна. Така, докато морската общественост събира необходимите средства за реализиране на неговия проект за Паметник на моряка, професорът от катедра „Индустриален дизайн“ на Технически университет – Варна експериментира за първи път с нов материал – стомана, и отвори за варненци и гостите на града магическия „Портал: Въздух и вода“ в градинката на Севастопол. Съавтор на проекта е варненският архитект Тодор Даскалов.

Прочети още...