Пети конкурс за домашно вино - ТУ–Варна, 12.02.2020

За пета поредна година в ТУ – Варна ще се проведе конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2019. Традиционно инициативата е посветена на Деня на лозарите и винарите и на професионалния празник на преподавателите и студентите от катедра „Растениевъдство“.

Прочети още...

Среща с палестинска делегация

Прочети още...

ТУ–Варна разширява академичното сътрудничество в Украйна

Прочети още...

Конференция “Geometry, Integrability and Quantization”

XXII издание ще се състои в гр. Варна от 08 до 13 юни 2020 гв хотел „Корал”,  кк  Св. Св. Константин и Елена”.

Прочети още...

График за ползване на Почивна база „Чайка“ в гр. Чепеларе

Уважаеми колеги,

Ръководството на ТУ-Варна има удоволствието да Ви информира, че с решение на Комисията по социално- битовите въпроси е утвърден графика за ползване на Почивна база „Чайка“ в гр. Чепеларе. Надяваме се тази наша придобивка да допринесе за пълноценната Ви почивка и зареждане с нова енергия за посрещане на предизвикателствата на динамичното ни ежедневие!

Прочети още...

Скъпи студенти и преподаватели!

Отмина една динамична и наситена с много събития година. В навечерието на коледните и новогодишни празници, когато ние всички правим равносметка на отминалите дни и чертаем своя път през новата година, искам да ви благодаря за ентусиазма и усилията, които положихте за да продължи ТУ – Варна да крачи уверено по пътя на своето шестдесетилетие! 

Прочети още...

Бъдещи дизайнери от ТУ-Варна премериха сили в конкурс по ковачество

За четвърти пореден път в ТУ-Варна се проведе конкурс за определяне на 10-те най-добри ковачи сред първокурсниците от специалност „Индустриален дизайн“.  Тънкостите на ковашкия и леярския занаят студентите  усвояват под ръководството на доц. д-р инж. Николай Атанасов и инж. Юрий Шамонин. По време на практиката по ковачество и леене през първия семестър на обучението те се запознават с методите на пластична деформация и видовете операции при свободно коване. Четирите задачи, които изпълняват в практическите занятия са изработване на шиш за палатка, на скоба-пирон за дървена покривна конструкция, елемент за декоративна решетка и работа с горещ метал.

Прочети още...

Неучебни и неработни дни

Във връзка с Коледните и Новогодишни празници, за всички служители и преподаватели на Технически университет – Варна, дните от 21.12.2019 г. /събота/ до 01.01.2020 г. /сряда/ включително, са обявени за неучебни и неработни дни.
Първият работен ден е 02.01.2020 г.

Университетската библиотека и „Райс“ ООД представиха решения за дигитализация и цифрови хранилища последно поколение

По покана на Университетската библиотека в ТУ-Варна беше представена сканиращата система CopiBook Open System A2 на фирмата i2S. Презентация и демонстрация пред представители на всички университетски звена и служби и на академичното ръководство направи г-н Павел Караиванов  - мениджър „Продажби“ в „Райс“ ООД. CopiBook OS e съвместим със стандарта ISO 19264-1, а някои от отличителните характеристики на най-новия – четвърто поколение, модел от гамата са фронтално сканиране, което може да се конфигурира за нуждите на потребителя, качество на изображението от 400 до 600 dpi, площ на сканиране 635х440 мм и впечатляваща производителност - около 1000 страници на час. Представеният модел е оборудван с нова матрична сензорна камера i2S, ергономично осветление, прецизна везна за теглото на книгите, държач за сканиране под ъгъл 100°, особено ценно за стари книговезки издания, и се управлява от новия мощен софтуерен интерфейс LIMB Capture.

Прочети още...

Випуск 2019 на Електротехническия факултет получи дипломите си на тържествена церемония

Със студентския химн по традиция започна тържествената промоция на випуск 2019 на Електротехническия факултет на ТУ – Варна. Двеста и двама абсолвенти – 118 бакалаври и 84-ма магистри, и многобройните гости изпълниха на 13 декември до краен предел една от най-големите аудитории в университета. „Обучението в Технически университет – Варна е не само условие за добра професионална реализация, но и и ценно време, когато идеалите, въображението, усилията, постиженията, приятелствата са заедно под един покрив.” – каза в своето академично приветствие към младите инженери и колегите им от социалния профил, деканът на факултета - доц. д-р инж. Бохос Апрахамян. – „Пожелавам Ви да продължите да се развивате, да сте винаги търсещи, да откриете най-доброто поприще за професионална реализация и да сте удовлетворени от това, което давате на обществото и от това, което получавате.

Прочети още...