Отзвук от проекта FRESH и Европейската нощ на учените – Варна 2016

Призвание на всеки учен през 21 век е да работи за улесняване достъпа на широката аудитория до научните постижения, да разкрива по понятен начин науката, която стои зад технологиите и откритията като предава посланията на изследователите на достъпен език. Това е подходът, заложен в новия проект FRESH (Find Researchers Everywhere and Share) за организиране на Европейската нощ на учените 2016 и 2017г. на Центъра за изследвания и анализи. Проектът се финансира от Европейската комисия по програма Хоризонт 2020 и в рамките на дейностите по Мария Склодовска-Кюри. И тази година на 30 септември хиляди българи станаха част от Нощта на учените, която се провежда традиционно едновременно в над 250 европейски и повече от 10 български града.

Разнообразна програма за събитието подготви тази година и екип от Технически университет - Варна с ръководител доц. д-р инж. Христо Парашкевов и с активното участие в презентациите на катедра „Растениевъдство“. В направление „Наука в града FRESH: агроекология и зърнени култури“ Технически университет – варна представи интересна, полезна и забавна нощ в Арт салона на Радио Варна с основна тема „Агроекология – качеството на растителните продукти и храните“. Събитието откри заместник-ректорът на ТУ – Варна, доц. д.п.н. Тошко петров, участваха студенти и преподаватели, а сред гостите имаше хора с различни професии и цели семейства, които с голям интерес проследиха презентациите за здравословното хранене, видовете зърнени култури, опасността от т.нар. ГМО-продукти и хранителни съставки и се включиха във викторината, посветена на екологията и здравето и в дегустацията и разпознаването на качествата на хляб и хлебни изделия от различни зърнени видове. Бяха наградени и студентите - победители в конкурса за есе на тема „Агроекология“. Ръководителят на катедра „Растениевъдство“ към ТУ – Варна – доц. д-р Драгомир Пламенов, представи специалност „Агрономство“ и възможностите на Агроекологична лаборатория в ТУ – Варна за анализ качеството на растителни продукти и храни и оценка на компонентите на околната среда.

bwd  Снимка 1/7  fwd