Екип на Технически университет – Варна организира майсторски клас с наименование "Манипулатор от тип роботизирана ръка", специално предназначен за амбициозни ученици от ПГ „Найден Геров“ в град Лом.

Гл. ас. д-р инж. Иван Григоров от катедра „Автоматизация на производството“ и гл. ас. д-р инж. Христиан Панчев от катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ при ТУ – Варна представиха на 18.03.2024 г. реален макет на ръка, запознавайки участниците с видовете манипулатори в роботиката, начините на задвижване, проектиране и програмиране, както и приложението им в ежедневието и различни индустриални сектори.

Учениците бяха запознати със съвременните тенденции и продукти в областта на роботиката, устройствата с роботизирани задвижвания и приложението на роботизирани манипулатори  в областта на корабостроенето и корабоплаването.

Преподавателите от ТУ – Варна получиха детайлен преглед на работата на състезателните отбори по роботика от ПГ „Найден Геров“ в град Лом, лауреати в различни национални и международни състезания по роботика. Отборите представиха своята подготовка за състезанието “FIRST LEGO LEAGUE Bulgaria”.