Варненският Технически университет отново заяви потенциала си освен в инженерните направления, и в областта на изкуствата. Своя пореден  художествен знак върху многообразната градска среда на морската столица постави със скулптурата си „Звездоброец” преподавателят от катедра „Индустриален дизайн” на университета проф. Венелин Божидаров. Пластиката от бронз с каменен постамент ще вдъхновява варненци и гости на града в непосредствена и не случайна близост до Обсерваториятапланетариум  „Николай Коперник” в Морската градина.


Кметът на гр. Варна г-н Иван Портних и авторът проф. Божидаров миг преди представянето на скулптурата „Звездоброец”
.

            Преди две години двуметрова метална пластика на професор Божидаров „Рибарят и златната рибка” беше поставена в  самия център на Варна в началото на улица „Колони”. Така сега двете негови скулптурни фигури обединяват с художествени средства идеята за съдбовната ни връзка с морето и небето. Творбите на професора станаха важна част от разгърната програма на община Варна за естетизация на градската среда чрез паметниково и монументално-художествено оформление.
            Идейният замисъл на „Звездоброец”, както и изпълнението, са изцяло личен творчески акт на професора, одобрен от Експертен съвет по естетизация на градската среда към дирекция „Култура и духовно развитие” на община Варна. Средствата  са предоставени от фонд  „Култура”  на общината.
            Пред варненски общественици, културни дейци, астрономи скулптурата беше открита от автора й и от кмета на град Варна г-н Иван Портних. „Звездоброецът, който вече е пред нас, е символ на вечния човешки стремеж към звездите. – обърна се към присъстващите г-н кметът. –  Сигурен съм, че както пластиката „Рибарят и златната рибка” на професор Божидаров създава усмивки и добро настроение, така и звездоброецът ще ни накара по-често да гледаме към звездното небе  и да сме смели в мечтите си. И тъй като се намираме на територията на Обсерваторията, можем да посветим тази пластика на 50-годишния й юбилей, с благодарност за работата на колектива й. Искрено се надявам скоро да се събираме по подобни прекрасни поводи в различни участъци на градската среда.”


Г-н Портних и проф. Божидаров вече са дали публичен живот на творбата.           

            „Не е случайно, че тази пластика под варненското небе е в близост до професионалните звездобройци от Обсерваторията. – каза развълнувана при откриването г-жа Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие” на общината. – Любознателният човек от хилядолетия не се е задоволявал само да наблюдава мигането на звездите в нощното небе. Но се е опитвал и се опитва да разгадава тяхната същност и тяхното влияние върху живота на човека. Авторът на „Звездоброец” проф. Венелин Божидаров от Техническия университет на Варна още преди няколко години е видял в мислите си своята скулптурна творба и усетил непреодолимо желание да я създаде. Така тя сега става символ на човешкото познание, на   любовта на варненци към безпределното”.
             Скулптурата „Звездоброец” е само една от звездните творби на Венелин Божидаров. Негови  пластики са откупени от галерии и частни колекционери освен от България, също от Холандия, САЩ, Бразилия, Дания, Белгия, Франция, Испания, Русия, Швеция, Англия и т.н. Открил е 10 самостоятелни изложби във Варна, София, Холандия. Излагал е творби в десетки национални изложби с групово участие в Париж, София, Варна, Добрич, Габрово. На международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово печели награда за скулптура. Има релефи във ВВМУ „Н.Вапцаров”, във варненски  училища. Изявявал се е и с екстериорен дизайн, както и с приложно изкуство в музеи, предприятия, включително  при обновяването на тежката авария преди години в един от заводите на Девня.


В едър план – вдъхновението в очите на звездоброеца.

            Какви нови начинания са дали заявката си пред творческото въображение на скулптура? По силата на спечелен от него конкурс предстоящо е създаването на паметник на моряка, който ще бъде поставен пред входа на Фестивалния и конгресен център във Варна. Обмислят се и други реализации.
              Забележителен творец, създател на   непреходни произведения, професор Божидаров е и преподавател в областта на изобразителното изкуство в ТУ-Варна, професор,  призван да създаде  художествена школа за младите, които   тръгват по неговия път. Той е и един от основателите на катедра „Индустриален дизайн”, заедно с днешния зам.-ректор на университета и преподавател по интериорен дизайн и цветознание доц. д-р Цена Мурзова, заедно и с настоящия ръководител на катедрата проф. д-р Пламен Братанов, преподавател по графичен дизайн и творец в областта на пластичните изкуства.
            През годините катедра „Индустриален дизайн” е привлякла за преподавателска и научна дейност   редица други изявени специалисти в различни области на изобразителните изкуства и съвременните технологии в дизайна като доцентите Момчил Тачев, Илия Янков, Тихомир Доврамаджиев, Зоя Цовева,гл. ас. д-р Кремена Цанкова, ас.д-р Галина Станева и др.


Между кметът г-н Иван Портних и ректорът на ТУ – Варна проф. Росен Василев –  част от преподавателския състав  на катедра „Индустриален дизайн.

             А обучаваните от тях студенти печелят варненски, национални и международни награди в областта на дизайна, биват приемани за магистратури в чуждестранни университети, работят на управленски и изпълнителски длъжности в престижни фирми в областта на дизайна, откриват самостоятелни изложби. Разкриват и свои фирми за рекламна дейност; за изработка на различни изделия; за  интериорен и екстериорен дизайн и т.н.
            Градивните проекти на община Варна  предвиждат наред с мечтателя „Звездоброец” градската среда постоянно да се обогатява с ярки художествени символи. Несъмнено много от тях ще бъдат дело на творци, докоснали се до школата на катедра „Индустриален дизайн” на варненския Технически университет.

Николай ЖЕКОВ