Кметът Иван Портних пред 1100 първокурсници на ТУ-Варна: Убеден съм, че вие сте лицето на европейска Варна

            За 55-и път пространството пред Ректората на университета се изпълни с развълнувани първокурсници. Пред прага на новата, и първа за тях, академична учебна година, те бяха видимо горди, че са защитили правото си да се нарекат студенти в уважавано висше учебно заведение. 
            Състоя се и първата им очаквана среща с представените поименно университетски ръководители, в техните академични тоги, с бъдещите  декани на факултети, а впоследствие и с преподавателите. По традиция бездруго доброто настроение беше приповдигната за начало и от темпераментните изпълнения на Студентския танцов ансамбъл при университета.


Безброят на навопокръстените  студенти.


По стар български обичай.           

            Присъстващите получиха свето благословление и просветление в отслужен молебен за здраве и благополучие, както и водосвет от Варненската и Великопреславска митрополия, в лицето на отец Ясен: „Продължавайте възрожденската идея на просвещението, като поемете този факел на светлината и я разпръсквате за другите. Търсете удовлетворението и красотата в живота”.


Отец Ясен и академичното ръководство на университета.        

            Ректорът проф. д-р Росен Василев сподели удовлетворението си да види днес университета по-красив и по-жив отвсякога,   утвърдил  се  като модерен образователен и научноизследователски център. Като несъмнено доказателство за това той посочи факта, че за тази учебна година е била категорично изпълнена държавната поръчка за прием на 1100 първокурсници бакалаври, с предстоящо подобаващо записване на магистри и докторанти. За годината, допълни той твърденията си за авторитета на обучението ни, повече от 40 колеги студенти от по-горни курсове на други университети, са се прехвърлили в нашия университет.
            „Благодаря на ръководството на Варненския технически университет – обърна се към хилядите студенти и преподаватели кметът на Варна г-н Иван Портних – за изключително сериозния принос на университета за утвърждаването на Варна като образователен център, като град на знанието. Техническият  университет е важна основа на амбицията на общинското ръководство да развива икономиката на града.          Сигурен съм, че със съвместни усилия ще успеем да     модернизираме в още по-висока степен не само базата на университета, но и да направим така, че градът ни освен привлекателен образователен център, да бъде и мястото, където младите хора да намират професионалната си реализация.”
            В отговор, ректор проф. Росен Василев връчи на кмета г-н Иван Портних почетен плакет и грамота „55 години ТУ – Варна”, за институционалната подкрепа на общината.


Почетните гости, към които по-късно се присъедини и областният управител Стоян Пасев. Изправен – кметът на Варна Иван Портних.           

            Във връзка с откриването на новата учебна година, държавно признание за работата на университета беше изразено чрез поздравителния адрес и почетен плакет от Президента на Република България Румен Радев. Обявени бяха приветствия от кмета на община ”Приморски” в община Варна г-жа Петя Проданова, от директора на дирекция „Образование и младежка дейност” в община Варна г-жа  Лилия Христова, от Националното представителство на студентските съвети в Република България, от висши училища и институции в страната.
            За особени заслуги за завоювания авторитет на университета и във връзка с 55-е години от основаването му, академичното ръководство отличи с почетни плакети и грамоти, връчени от ректор  проф. дн инж. Росен Василев,  проф. дтн инж. Димитър Димитров, проф. дтн инж. Асен Недев, проф. дтн инж. Михаил Серафимов, проф. д-р инж. Марин Маринов, проф. д-р инж. Димитър Юдов, проф. дн инж. Пенко Градинаров, доц. д-р инж. Стоян Георгиев, доц. д-р инж. Юлий Стафунски, доц. д-р инж. Божидар Пронев, доц. д-р инж. Статко Манолов, доц. д-р инж. Радко Радев, доц. д-р инж. Кирил Георгиев, доц. д-р инж. Христо Парашкевов, доц. д-р инж. Петър Балабански, доц. д-р инж. Петър Антонов, доц. д-р инж. Васил Смърков и доц. д-р инж. Йорданка Казанджиева.
            И накрая – напред на първокурсниците към очакващите ги за много знания аудитории. Предстоеше им запознанство и с преподавателите, и със седемте основни сгради на университета, с лабораториите, със спортните съоръжения.

           
В аудитория 114 М:
„Тук ще докоснете мечтите си  и ще реализирате надеждите си”.

            На добър път с много положителни емоции, амбициозни млади хора!

Николай ЖЕКОВ