От едната страна на състезателното  уравнение са били пет момчета и едно красиво момиче от ТУ – Варна, а от другата страна на уравнението – престижната олимпиада  по компютърна математика в гр. В. Търново за млади таланти от университетите в страната.  За доказване на  знанията им  се  изисквали  верни отговори на 30-те зададени задачи за олимпиадата, решавани в рамките на 4 часа.
           
Магистрите, доскорошни наши бакалаври, инженерите вече Максимилиан и Красимир, и първокурсниците от катедра „Софтуерни и интернет технологии”  Александър, Борис,  Соня, Цветелин се завърнаха в края на октомври от старопрестолния град, окичени със заслужени медали и изпълнени със самочувствие. С най-висок бал от всички участници и с изравнен брой точки, златните медали на олимпиадата са заслужили магистрите Максимилиан и Красимир, а бронзовите – бакалаврите Александър, Соня, Цветелин. На Борис само една точка не е достигнала за бронза, а на Александър – една точка за среброто.

Цветелин, Максимилиан, Соня, Красимир, Александър, Борис (от ляво надясно) и преподавателката им доц. Матева (в средата).

            В надпревара между десетки от най-реномираните наши университети    студентите на ТУ - Варна печелят с голяма преднина и отборното първо място. След тях остават „Софийския университет „Кл. Охридски”, Технически университет – Габрово и т.н. Отборите са били разделени в 2 групи: А/ – за специалности с основно направление „математика”, където дисциплината се изучава всеки ден с много часове и група Б/ – с допълнително изучаване на математика към съответните специалности 2 пъти седмично по 2 часа. Нашият отбор става победител в група „Б”, която е главно за инженерните специалности, а победителят в група „А” е  с основна специалност „Математика” в СУ „Климент Охридски”.  
            „Младежите трябваше да се подготвят в изключително кратък срок – разказва за усилията им преподавателката по математика доц. д-р Златка Матева. –  Четиримата първокурсници станаха наши студенти едва месец преди олимпиадата и не бяха изучавали компютърна математика. Но решаващи се оказаха огромното им желание да успеят и помощта, която им оказаха магистрите в отбора Максимилиан и Красимир. По същество така четиримата предварително усвоиха материала по дисциплини, които предстои да им преподаваме. Часове наред решаваха задачи, четяха теория, търсеха съвети на преподаватели. И се превърнаха в отличен екип от единомишленици.”
            Показателни са кратките житейски съдби и размислите на отличената в Олимпиадата  „великолепна шесторка”. Естествено е първо да бъде представена единствената дама в екипа.

             Соня Лазарова. Грациозната девойка е титулярна състезателка на варненския клуб „Грация” по художествена гимнастика. В тренировъчните  зали е от 4 годишна, а  математическа гимназия завършва с отличие. Трудно й е да изброи многото отличия спечелени с отбора, а в индивидуалните  изпълнения има бронзов медал от държавно първенство. Двадесетина дни преди спечеленото отборно първо място по компютърна математика в Търново, Соня печели първо място с „Грация” за ансамблово съчетание на националния турнир „Морски звезди”. А буквално минути след участието си  на олимпиадата в Търново, е на изява по художествена гимнастика в същия град. Графикът й през октомври е бил изпълнен с всекидневни многочасови спортни тренировки и състезания, съчетани с  решаване на трудни математически задачи в университета. Желанието й за бъдещо професионално развитие е в областта на уебдизайна.

            Максимилиан Маринов е магистър по специалност „Електроника” („Медицинска електроника”). Четири години е бил член на Студентския съвет в университета, включително и като временно изпълняващ длъжността „председател на Студентския съвет”. В момента е един от малкото студенти, членове на Академичния съвет и на Общото събрание на ТУ – Варна. Като бъдеща професионална  реализация залага на възможността за академична кариера, най-вероятно като преподавател, занимаващ се с приложна наука в „своя” университет.

            Красимир Димитров, вторият магистър в отбора, е подчинил цялостното си образование в университета на програмирането. „Тук ни преподават по разнообразни аспекти на програмирането – споделя опита си  той. – Учили сме бизнес на софтуерните технологии, икономика на софтуерното производство и други подобни дисциплини, което позволява да се реализираме като софтуерни архитекти, като мениджъри. Не мисля, че в други университети се дава толкова широка основа в тази област. Скоро ми предстои да започна работа и нямам никакви притеснения, че ще намеря подходящата у нас или другаде, защото ние сме по-добри програмисти от колегите в чужбина и можем да избираме. Адаптивни сме към новите изисквания. Основни направления в момента са уеб базираните приложения.”

            Александър Георгиев съжалява, че само една точка не му е достигнала за сребърния медал. Но това само го амбицира за следващата олимпиада. Вече е успял да се убеди в твърдението на „старата шапка” Красимир, че в софтуерната индустрия като цяло, можеш да се специализираш в различни насоки. Още не знае в каква от тях ще се насочи, но е убеден, че за четирите години обучение, които му предстоят като бакалавър, ще успее да се ориентира. А магистратура може да осъществи и в чужбина.    

            Борис Хараламбиев. Преди да кандидатства за „Софтуерни и интернет технологии в ТУ – Варна, е направил задълбочени проучвания в кой университет какво му се предлага като обучение. Накрая изборът му между софийския „Климент Охридски” и ТУ – Варна, за компютърна специалност, се е спрял на нашия университет, защото бакалавърската му програма е не толкова математически, колкото инженерно насочена и е равностойна на програмите в чужбина. Основните знания, предавани тук в обучението, Борис определя  като по-широки, по приложими.

             Цветелин Димитров не е завършил математическа, а реална гимназия в Провадия, но математиката е голямото му увлечение. Проучил е, че нашият университет предлага много добри програми по Еразъм – от 3 месеца до една година паралелно обучение в чужбина. От приятели разбрал, че завършилите в София програмисти са по-малко желани за работа във варненските фирми, защото ги смятат за по-ограничено  подготвени в сравнение със завършилите в ТУ – Варна.

            За следващата национална олимпиада, която ще се проведе във Варна заради отличното представяне на отбора ни, шестимата  компютърни математици са убедени, че ще успеят да изчистят допуснатите грешки и ще се представят още по-убедително. А след някоя година сегашните първокурсници от отбора,  също като магистрите Максимилиан и Красимир,  ще споделят  знанията си с новоприети таланти. И така ще предават напред щафетата на успеха  в университета.

Николай ЖЕКОВ