Как олимпийският огън за Бразилия 2016 „пристигна” във Варна на 23 юни

ТУ – Варна, разполага с една от най- модерните спортни бази в страната – стадион с 6-сантиметрова изкуствена трева и кварцова подложка с гумени гранули, който се ползва за футбол, баскетбол, волейбол, ръгби, бейзбол, хокей на трева. Студентите имат занятия и в покрита многофункционална зала за баскетбол, волейбол, тенис на корт, фитнес, каланетика. В други 3 покрити зали се провеждат тренировки по тенис на маса, фитнес, бойни изкуства. Това даде възможности за завоюване на редица медали и призови места на национални и градски студентски първенства и най-вече за добрия здравен статус на студентите.
По-малко популярна е спортната дисциплина хокей на трева, нова не само за университета, но и за страната. Старши преподавателят Николай Янчев от катедра „Физическо възпитание и спорт, който е инициатор за включването на този спорт в учебната програма на университета, разказва за спецификата му и за досегашните постижения на наши момчета и момичета.



Ст. преп. Янчев (вдясно) получава отличие на БФХГ за 20-годишен принос за развитието и популяризирането на хокея на трева.

– Хокей на трева се играе от 25 години в страната и от 8 години в ТУ - Варна. Традициите, кадрите в този спорт сега се създават. Как беше даден стартът му в университета, г-н Янчев?
– Доколкото той е свързан с мен като преподавател, трябва да отбележа първо собствения си старт, който имах в Националната спортна академия (НСА) в София. Още като студент там, бях привлечен в разширения състав на националния отбор за европейското мъжко първенство по хокей на трева в Атина. В НСА станах и учредител на спортния клуб, а като се дипломирах ме назначиха за треньор на академията по същата дисциплина. Впоследствие станах старши треньор и на националните отбори – мъже и юноши – с втори места на Балканско първенство и на откритото държавно първенство на Сърбия. Бил съм и пресаташе на федерацията по хокей на трева (БФХТ), съдия на балкански и европейски първенства, на международни турнири. Три години председателствах съдийската колегия, а сега съм технически секретар на Европейската хокейна федерация в международни турнири.
Във Варна от 2003 г. досега съм председател на градския хокеен клуб и треньор на градските мъжки и женски отбори. С хокейния клуб „Свети Климент” – Варна, спечелихме второто място на международен турнир, побеждавайки разгромно отбора на Румъния.
След постъпването ми като преподавател по лека атлетика в Техническия университет на Варна, тук беше построен със съдействието на общината стадионът с изкуствена тревна настилка, покриващ всички международни изисквания. И това създаде идеалните условия хокеят на трева да бъде включен в студентските спортове. Разработих съответната учебна програма и започнахме тренировки.


С отбори девойки и младежи.

– Тренирате не само университетските, а и градските отбори за мъже и жени главно на нашия модерен стадион. Играете ли и на закрито, различни ли са правилата в зала?
– Три са общоприетите варианти за състезания при хокея на трева, който е олимпийски спорт и скоро ще можем да следим изявите му в Бразилия. На открито олимпийският вариант е като при футбола – 11 срещу 11 играчи от двата отбора, но при полувремена от 35 минути. Правилата са близки до футболните, включително с изпълнението на дузпи. А в зала състезателите са 6 срещу 6 при по-различни технически прийоми. Те нямат право да вдигат топката във въздуха при разиграване, а само да я изтласкват със стиковете. Вдигането на топката се позволява единствено при стрелба към вратите.
През юни т.г. в София участвахме в първия в страната международен турнир по т. нар. хокей файв (хокей с по 5 играчи). Тази игрова разновидност е за състезания на открито, но на по-малки, хандбални терени по правилата на хокея на трева на футболен терен с 11 състезатели. При участието на сръбски, румънски отбори и на Спортната академия, изненадващо дори за мен варненския градски отбор (с участие на състезател от университетския) се класира на второ място.
– Включен ли е спортът в студентски първенства?
В Асоциацията за студентски спорт приехме идеята за организиране на държавно студентско първенство по хокей на трева, въпреки че засега малко университети разполагат с отбори. Но още през 2013 г. проведохме първото състезание в зала в спортния комплекс „Камчия” с участието на 5 университета. Нашите състави завоюваха второто място при девойките и третото – при младежите.
– Втората Ви спортна дисциплина в катедрата е лека атлетика?
– Този ми ангажимент също мога да нарека пристрастие. Два пъти седмично тренираме и вече от осем години сме като абонирани за първите места на варненските универсиади за нашите момчета и момичета. На Националния университетски шампионат в дисциплината „6 километра крос – мъже”, при участието на 9 отбора завоювахме четвъртото място.
Бих искал да спомена едно интересно събитие, свързано с настоящата олимпийска година. На 23 юни т.г. по повод Международния ден на олимпизма с Николай Хаджиев, председател на „Олимпийски клуб – Варна” и със съдействието на община Варна организирахме символично факелно пренасяне на олимпийския огън на Аспаруховия плаж. Богатата спортна програма разбира се включваше и демонстративно състезание по хокей на трева. Особено атрактивен за аспаруховчани беше футболният спор между детски футболен клуб „Делфините” и отборът на Варненската митрополия.


При символичното пренасяне на олимпийския огън.

Когато в университета се влее нова студентска генерация, с нея спортната подготовка започва от нулата. Преподавателят Николай Янчев и колегите му от катедрата са в готовност за спортни постижения и през 2016/17 учебна година.

Николай ЖЕКОВ