IT фирми предлагат работни места на наши възпитаници*Изображения, заснети с камерa от Дрон, изследват студенти от ТУ - Варна

Бурното развитие на IT технологиите е най-ярката характеристика на съвременния свят в научноприложно отношение. Широкият обхват на постиженията в тази област прави изключително трудно следенето и усвояването на новостите. Но преподавателят в компютърните специалности е длъжен да е в крак с астуалните развития, за да стигнат те чрез него до студентите. Една от възможностите за своевременна информация са контактите и обменът с колеги от сходни учебни направления. А доброто средство за целта са научните конференции с изнасяните на тях доклади, с дискусиите.

Работата на конференцията обобщи председателят на нейния Организационен комитет и ръководител на катедра „Компютърни науки и технологии” доц. д-р Надежда Рускова.


Доц. Рускова открива конференцията.

Предисторията на форума датира от 2013 г., когато катедра „Компютърни науки и технологии” навършва 45-години от създаването си. Преподавателите решават да отбележат годишнината с юбилейна научна конференция. Интересът е голям – пристигат гости от всички аналогични катедри в българските университети, от БАН, от Полша, Русия, Турция, Франция, от бизнеса. И успешното начало се превръща в необходима традиция.
„През тази година – казва доц. Рускова – с научни доклади участваха колеги от Полша, Турция, Украйна. А двата пленарни доклада изнесоха специалисти от София. Известният ни учен проф. Стойчо Стойчев от ТУ - София, разви идеите си на база алгоритми за пресичане на графи, а доц. Петко Русков от Софийския университет запозна аудиторията с иновациите в технологичното предприемачество и в частност начините да направиш една своя идея печеливша, разкривайки фирма. Като председател на организацията „Джуниър Ачийвмънт” доц. Русков е организатор на национални състезания по тези практики, в които от години участват студентски отбори от катедрата и печелят призови места, включително в чужбина.
Много полезни бяха заседанията по четирите научни секции: „Компютърни системи и мрежи”, „Софтуерни и интернет технологии”, „Информатика и компютърни системи за управление”, Студентска секция. С общо 37 доклада се представиха чуждестранните колеги и колеги от 4 български университета.


Дискусии в студентската научна секция.

„За особено полезни смятам – продължи доц. Рускова –

дискусиите с присъстващите представители на IT бизнеса,

които ползват наши възпитаници. Обменихме идеи и взехме решения да направим връзките си по-тесни и полезни. Студентите ни да участват по-ефективно като стажанти във фирмите на половин работен ден, а от друга страна хора от фирмите да участват директно в учебния ни процес с техни преподаватели в качеството си на хонорувани асистенти или организатори на различни курсове. Така ще представят на студентите текущото състояние на IT технологиите, ще предявяват изискванията си към тях и ще могат да определят най-подходящите за стаж във фирмите. Взехме решение двупосочният интерес „обучение–бизнес” да подкрепим с общ сайт, на който от една страна да се фиксират свободните стажантски места в съответните фирми с изискванията за тях, а от друга страна – да набелязваме нашите нужди от спонсорства и хонорувани преподаватели. Положителното е, че в последно време IT бизнесът във Варна, включително с участие на чуждестранни фирми, се развива сериозно и перспективите са много добри.
Изключително интересни се оказаха – обясни с удовлетворение доц. Рускова – изнесените доклади в студентската секция на конференцията. Те обхващаха широк спектър въпроси в областта на компютърните мрежи, видовете защити от хакерски атаки, повишаването на качеството и надеждността на софтуерните продукти, изследването на обекти чрез управляемите самолетчета, известни с наименованието Дрон, анализа на т.нар. облакови среди и т.н.”
Софтуерният системен архитект на корпорация Си Ес Си, инж. Пламен Недев сподели необходимостта и

желанието за привличане на кадри от ТУ - Варна, за IT ориентираните фирми

Корпорацията разполага с развойни центрове в София и Варна, като развива дейностите си в над 70 държави с помощта на над 70 000 служители. Водещият й продукт е софтуер за нуждите на големите застрахователни компании.


Инж. Недев. Вдясно – рекламният щанд на фирма ADASTRA.

„Във варненския офис извършваме аутсорсинг основно за европейски клиенти – сподели инж. Недев, – в това число Европейската централна банка, Дойче банк. Специализирани сме в областта на банковия софтуер, застраховките и презастраховките. Присъстваме на конференцията, за да представим фирмата на студентите и да разширим връзките си с университета. Негови възпитаници са 80 на сто от колегите ми във фирмата, като самият аз завърших тук магистратура. За нашите служители и стажанти предоставяме онлайн портал с фонд от десетки хиляди книги. Провеждаме безплатни курсови, при желание и с ментор, за всички насоки на модерните технологии. В момента предлагаме платени от нас стажантски програми за 3 месеца на половин работен ден. На тях се усвояват не само фундаментални знания, а и технологии от последно поколение. Назначаваме на щат дори студенти от последния курс и имаме още поне 30 свободни позиции. Заплащането е добро, като всяка година се прави индексация на заплатите в зависимост от представянето на служителя.”

Николай ЖЕКОВ