„ПО-МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ” В ДИЗАЙНЕРСКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА НАШИ СТУДЕНТИ

През последните две години студенти от специалност „Инженерен дизайн“ станаха част от престижни национални и международни фестивали за дизайн и визуални изкуства.Техните участия и талант се превърнаха в специфичен израз на виталността на младежкото творчество. Катедрата подкрепя своите млади надежди в подготовката и участието им в авторитетните форуми. Основен двигател в разработването на проектите и организирането на изложбите е преподавателката гл. ас. д-р Кремена Цанкова.

LESS IS MORE – ПО-МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ е кредо, девиз, същност, защитавани вече век от великите в дизайна – Мис ван де Рое, Бъкминстър Фулър, Дитър Рамс, Джонатан Айви... – обяснява д-р Цанкова. – Търсенето и постигането на простота е интелигентният подход във формообразуването и белег за творчески потенциал. Простотата на формата е гарант не само за висока естетика, но за високи икономически показатели при реализацията на продукта. Простотата на визуалния стимул съдържа нещо естествено, природно, присъщо на човешката мозъчна дейност.
„По-малкото е повече” се превърна в отправна точка в разработването на 26 проекта за осветителни тела на студенти от катедра „Индустриален дизайн”. В тях те постигнаха художествена простота на формата с минимален брой формообразуващи елементи. Осъществиха минимална намеса в природната субстанция на произведенията си чрез творчески прочит на връзката между традиционно и ново, обичайно и ексцентрично. И с много младежки дух.”
Изложбата LESS IS MORE бе част от седмия Международен фестивал за визуални изкуства CONTEMPO 2015, която бе открита в Радио Варна – Стъклен куб от 18 април до 10 май 2015 г.. Проектът е включен и в програмата за м. юли на Младежкия фестивал FUNCITY 2015, организиран от община Варна.

Д-р Цанкова със свои възпитаници.

Радио Варна бе домакин и на друго подобно събитие, състояло се през м. юли 2014 г. Изложбата LUCE (светлина) представи 13 проекта на осветителни тела – прототипи и макети, отново в рамките на Младежкия фестивал FUNCITY. Осветителните тела също бяха обединени от идеята за максимална простота на формата и максимална функционалност. Те украсиха пространството пред Радио Варна, разпръсквайки уютна светлина за радост на посетителите на събитието. Проектът LUCE бе показан през юли и в Мобилната точка за културни контакти (МОТО точка), създадена в подкрепа на кандидатурата на Варна за столица на културата.

Творческа обстановка преди представяне на творбите.

Базспорно, най-значимото участие на младите ни таланти беше в проведения в Пловдив международен фестивал ONE DESIGN WEEK (20.06 – 29.06.2014 г.). Фестивалът е най-мащабния дизайн-форум в България, който стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите. Същевременно той представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.
Проектът на участниците от ТУ-Варна се нарича ЕгоIST? – мебели за номади и е дело на група СТИД (студенти от „Индустриален дизайн”). Той представи 10 функционални интериорни единици, дело на 27 младежи, изцяло изработени от рециклируеми материали – картон и велпапе. Част от тях месец по-рано бяха показани на варненска сцена във фестивалa за визуални изкуства CONTEMPO 2014. Мебелите бяха селектирани от престижно жури за участието си в ONE DESIGN WEEK. Всички бяха вдъхновени от водещата за фестивала тема "Номад".

Състезателни проекти на осветителни тела.

В проведения тази пролет конкурс „Българска мебел на годината – работилница за идеи“ 2015, организиран от дизайнерската група „ЧЕРГА“ и на изложбата на български продуктов дизайн в Интер Експо Център-София (21-25.04.2015), участието на студенти от специалността остави отлични впечатления. В категория "Аксесоар" Александър Костов спечели второ място с многофункционална детска играчка „Скакалец“, а Иван Фотев взе третата награда за проекта си за осветително тяло “FutCar Light“.

Камелия МАРКОВА