До деня на откриването на новата учебна година – над 1500 новоприети бакалаври в ТУ – Варна. Очаква се да се запишат и голям брой магистри

Настоящата година не беше добра за набирането на нови студентски попълнения в родните университети. Причините са многопосочни, но в крайна сметка определящ се оказа фактът, че за един кандидат-студент бяха налице приблизително две свободни места общо за всички български университети. При тези обстоятелства добрите резултати по приема за който и да е от тях означава незадоволителни или дори слаби попълнения за други.
За чест на варненския Технически университет и през тази година в неговите учебни звена се вля достоен брой млади хора.


В очакване на тържественото събитие.

За празнично настроение: университетският фолклорен ансамбъл „Гергана” и мажоретките на университета.

29 септември 2014 година. Огромната тържествена зала 114 на ТУ – Варна, отново е препълнена от развълнувани новоприети студенти за откриването на учебната година. Всички са на крака за вековния студентски химн Gaudeamus igitur. Следва представяне на официалните гости от градската управа, от бивши и, може би, бъдещи депутати, от представители на бизнеса, на ректорския екип.
И, разбира се, тържественото слово на Ректора на университета:


Ректор проф. Фархи произнася академичното си слово.

„Скъпи студенти, за 53-ти път Технически университет – Варна, отваря вратите си за младите хора, желаещи да повишат своите знания и опит, да търсят бъдещото си призвание – обърна се към залата проф. д-р инж. Овид Фархи. – Академичното ни ръководство, преподавателският и административният състав ви посрещат с нови лаборатории, обзаведени с първокласно техническо оборудване, и с нови съвременни семинарни зали. В момента приключваме четири проекта, по които успяхме да осигурим апаратура за около три милиона лева. Каня ви да посетите след тържеството обновената ни лаборатория по „Мехатроника”, чието ново оборудване гарантира отличен образователния процес. Наскоро приключи процедурата по институционалната акредитация на университета с най-висока оценка за дейностите му, за материално-техническата база, за качествата на преподавателския състав. А това означава гаранция за получаването на държавна субсидия за обучението ви през следващите шест години. От вас, скъпи първокурсници, се искат желание и усилия да усвоявате опита на преподавателите си. Наред с това вие ще изграждате социалните си контакти, ще живеете младежкия си живот.

Искам да ви поздравя с правилния избор, който направихте

да се обучавате в Техническия университет на Варна, един от най-реномираните университети в страната. Желая ви успешен първи семестър, успешна учебна година, бъдещи успехи. Скоро ще разберете, че организираме различни изследователски групи и екипи, които работят по интересни научно-практически проекти. За тях са ни нужни образовани млади хора със съответните знания. И това сте вие.
На добър път!”
След приветствията на официалните гости съпричастност с присъстващите в залата изразиха в поздравителните си адреси кметът на община Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Иван Луков, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Лидия Христова, кметът на район „Приморски” Петя Проданова.
Имаше много поводи и за традиционното награждаване с грамоти и вписване в Книгата на университета, с което бяха удостоени 25 изявени студенти, постигнали впечатляващи успехи през отминалата учебна година. Връчени бяха грамоти и предметни награди на 5-има първокурсници, приети с максималния бал 30.
Зам.-ректорът доц. д-р Мария Маринова обяви дългия списък, а отличията за подписаната от ректор проф. д-р Овид Фархи заповед бяха връчени на студентите лично от него.


Награждаване на отличените.

Сред заслужените отличия, получени на общостудентски олимпиади и състезания, имаше златни, сребърни и бронзови медали, като особено впечатлиха златният медал от Националната студентска олимпиада по компютърна математика на второкурсника от „Софтуерни и интернет технологии” Сиво Даскалов; 10-дневното безплатно обучение на 8 магистри в гр. Тренто, Италия, заслужено на Националния младежки форум „Изгряващи звезди” за иновативни продукти и бизнес идеи; отличните участия в национални състезания по роботика на петима студенти от специалностите „Роботика и мехатроника” и „Автоматизирани, информационни и управляващи компютърни системи”; наградите от национални и международни артфоруми на четирима студенти от специалността „Инженерен дизайн”.

Приветствие от името на отличените поднесе Деница Господинова, а от името на отличниците – Галина Янкова.


Приветственото слово на г-ца Господинова.

Хубав завършек на тържествения ден бе незабравимата нощ на лазерното шоу, фойерверките, музикалните изпълнения от поредното издание на TU ROCK FEST-а в кампуса на университета, организирано със съдействието на Община Варна.


Сцената, част от публиката.

Само имената на някои от изпълнителите говорят достатъчно за неговата висока класа: специалният гост Blasé Bayley – бивш вокалист на хеви метъл групата Iron Maiden, рок звездата Милена Славова, варненската пънк банда А-МОРАЛ, сръбската звезда Боголюб Манич, ученически групи. Всички изпълнения бяха невероятно „подгрявани” от ефектите на лазерния 3D шоу спектакъл, под авторството на Анди Фокнър от Великобритания.


Големият рок фест не може да мине без рокери.

Какво по-хубаво начало на новата учебна година, какви по-реални надежди за добри образователни постижения!

Николай ЖЕКОВ