Възпитаници на ТУ - Варна, на международен фестивал за съвременни изкуства

Студенти от специалността „Индустриален дизайн” участваха с няколко мащабни проекта в Международния фестивал за съвременни визуални изкуства CONTEMPO (www.contempovarna.org). Фестивалът e некомерсиална платформа за насърчаване, представяне и популяризиране на творчеството на млади автори. Изграден е от две части: contempo - фестивал за съвременно изкуство, който се провежда през пролетта, и образователен панел contempo.lab - есенна школа по артмениджмънт за млади артисти и културни работници. Студенти и преподаватели от специалността са участвали и в предишни издания на фестивала, но за първа година толкова мащабно.
В тазгодишното му шесто издание беше отделено специално място на възпитаниците на Техническия университет. Два проекта – CARTON-PRO и (RE)CYCLING PROJECT, бяха обединени под наслов „Свържи града в 3D” (linkthecity.blogspot.com) и осъществени като „намеса в градската среда”.

Част от участниците в дизайнерските проекти

CARTON-PRO , с куратор гл. ас. д-р Кремена Цанкова, представи в мол „Варна” изложба на мебели от картон. 46 студенти от III и IV курс „Инженерен дизайн” изработиха специално за фестивала 15 интериорни единици. Така те се обединиха в обща платформа за създаване на мебели от рециклируеми материали - картон и употребявано велпапе. Всички обекти са предназначени за ползване в дома или офиса. Изборът на нетрадиционен материал е обусловен от желанието за икономия на ресурси и отговорно отношение към опазването на околната среда. Всички обекти са ергономично проектирани, с продължителен жизнен цикъл и с възможност за последващо рециклиране.

Удобство, отличен дизайн, икономия на ресурси

Проектът CARTON-PRO беше оценен високо от варненските специалисти в културната сфера и бе номиниран за участие в събитието МоТо (Мобилна точка за културни контакти), съпътстваща част от ветроходната регата „Тол Шипс” . Двете изяви бяха замислени и осъществени в подкрепа на кандидатурата ”Варна – европейска столица на културата 2019” .
(RE)CYCLING PROJECT, с куратор ас. Галина Станева, представи 8 скулптури от скрап, изработени от 12 студенти от IV курс „Инженерен дизайн”. Скулптурите бяха позиционирани в представителни градски институции – Радио Варна, Фестивалния и конгресен център, община Варна, отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „П.Р. Славейков” и Младежкия дом, където спечелиха интереса на варненската общественост.
В рамките на фестивала CONTEMPO бяха открити и две дебютни изложби на възпитаници на катедрата – силни заявки за бъдещо професионално развитие. Третокурсникът Георг Петков представи в галерия COTEMPORARY CPACE изложбата “IDLV” – 6 дигитални графики/инсталации. Мартин Костов, от четвърти курс, изложи 30 монохромни фотографии в Галерия 10 под названието „Движение в покой”.
CONTEMPO е платформа за изява както на млади, така и на утвърдени автори, в която участието става след покана или утвърден проект. Международният фестивал за съвременно изкуство е създаден по идея на художничката Рая Георгиева (1978 -2009 г.) през 2009 г. и се организира от днешната фондация "Рая Георгиева" с партньорството и подкрепата на варненските частни галерии, държавни и общински културни институции, бизнес структури, журналисти и общественици, културни активисти с интереси в областта на креативните индустрии.
Представените творби се доказаха като силна заявка за бъдещо успешно творческо развитие на участниците.

Камелия МАРКОВА