Безброй букети цветя, прегръдки, сълзи на радостта, съпътстваха  дипломната промоция на випуск 2018-та на Факултета по изчислителна техника и автоматизация на ТУ – Варна (ФИТА).
            Година по-рано, най-голямата зала на община Варна не можа да побере всички тогавашни абсолвенти и техните близки за промоцията на същия факултет, затова през тази година вълнуващото събитие беше организирано в  емблематичната зала № 1 на Фестивален и конгресен център - Варна.
         Пред прага на своя житейски и професионален път се изправяха възпитаници на факултетните катедри „Компютърни науки и технологии”, „Софтуерни и интернет технологии”, „Комуникационна техника и технологии”, „Автоматизация на производството”, „Електронна техника и микроелектроника”.

Щастливо съпричастни за постигнатия успех.

            Начален акорд на тържествените мигове по традиция  стана ритуалното посрещане на знамето на университета, последвано от   вековния студентски химн Gaudeamus igitur с изправянето на всички на крака. Диктор представи пред залата ректора на университета проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, зам.-ректорите доц. д-р инж. Мария Маринова, доц. д-р инж. Тодор Ганчев, доц. д-р инж. Кирил Киров, доц. дн Тошко Петров, декана на факултета доц. д-р инж. Недялко Николов, зам.- деканите доц. д-р инж. Марияна Тодорова, доц. д-р инж. Милена Карова, ръководителите на катедри.

Присъстващите академични ръководители и  знамето на университета.

            За тържествено академично слово  на трибуната застана ректорът проф. Венцислав Вълчев:
            
„Уважаеми възпитаници на факултета, колеги! Днес е много важен, много тържествен ден за вас, възпитаниците на ТУ-Варна, за вашите родители, близки и за нас, вашите преподаватели. Достигнахте успешния финал на съществен етап от вашия живот – висшето ви образование, което ви дава самочувствие и увереност във възможностите пред професионалната ви реализация, при която ще приложите усвоеното в изминалите години. През тях ние, вашите преподаватели, се стремяхме да ви изградим не само като инженери, но и да ви помогнем за още по-сложната реализация – житейската. По този ваш път ще изпитате радостта от много успехи, но ще трябва да се справяте и с множество житейски и професионални проблеми.
            Убеден съм, че като възпитаници на едно от най-старите и уважавани във Варна и страната учебни заведения, ТУ – Варна,  достойно ще носите неговото име, където и да се намирате по света. Благодаря и на вашите родители и близки, които ви подкрепяха безрезервно по трудния ви път.
            Попътен вятър и до нови срещи!”
            По червения килим в залата, правото първи да извървят  последните десетина стъпки до заветните дипломи, получиха седемте пълни отличници   на факултета, удостоени със златните значки на ТУ-Варна: Саша Вълчева, Денислав Трифонов, Блага Вълчева, Златомир Златев, Калин Калинков, Ясен Калинин, Красимир Димитров.
             Ректор проф. Вълчев им  връчи отличията с благодарност и с най-добри пожелания за бъдещи успехи.
            Приветствие  от  името на отличниците произнесе магистър инж. Красимир Димитров, завоювал през учебните си години 2 златни медала на национални студентски олимпиади по компютърна математика, вече на щатна длъжност в софтуерната фирма DXC Technology - България. ”Ние не сме просто програмисти, не сме само мрежови или системни администратори, не сме просто компютърни или хардуерни техници и специалисти – обърна се той към колегите си. – Ние сме софтуерни компютърни инженери. И благодарение на широката ни база знания,  можем да се развиваме в множество направления в тази сфера. Университетът е институция, той е център на науката и иновациите, той не дава просто знания, той дава възможности.”
            В заключение магистър Димитров изрази искрени благодарности към декана на факултета доц. Недялко Николов и към целия академичен колектив за усилията им да преподават по модерни програми и технологии на световно ниво.

И тази огромна зала трудно побра всички дошли за промоцията.

            В залата със свои представители участваха и някои от многобройните  фирми партньори на факултета, потребители на интелектуалната му продукция. Много показателен бе фактът, че и тримата представители на бизнеса, които приветстваха от трибуната абсолвентите, се оказаха бивши възпитаници на университета. Инж. Осман Осман, от фирма „Имедис”- Варна, едновременно представител на фирмата и настоящ абсолвент на факултета, сподели опита си на вече работещ специалист: „Получената днес диплома е ключ, който може да отключи всяка врата в нашето бъдеще и в кариерното ни развитие. Но зад всяка отворена врата, колеги, има изпитания за вашите знания и умения, придобити през годините в университета. Но с тези знания и умения, вие ще преодолявате трудностите.”
            Инж. Николай Архипов от фирма „Сименс” ЕООД: „Имах възможност да се убедя от първа ръка за изключителното ниво на кадрите, които университетът подготвя за реалния бизнес. Не случайно близо 50 на сто от новия инженерен състав на „Сименс” във Варна е от възпитаници на този университет, което е отлична атестация за качествата на образованието му. Преди 10 години създадохме специалността „Сименс PLC технологии за управление” към катедра „Автоматизация на производството”, за най-ефикасно взаимодействие между висшето образование и изискванията на бизнеса. Надеждите ни в това отношение са оправдаха. Вярвам, че този успешен модел на колаборация между компаниите и висшето образование тепърва ще става още по- успешен и устойчив.”
            Доц. д-р инж. Христо Гигов, бивш ръководител  на катедра „Електронна техника и микроелектроника” в университета, сега главен инженер в българския клон на IDT (за проектиране с аналогова и цифрова част): „Половината от състава, 70 човека, на IDT – България са ваши колеги, завършили вашия университет, получили инженерна степен и основали първия ни фирмен екип. Сега те работят при нас, ръководят  сериозни проекти,заедно с германски и американски колеги. Въпреки получените ви дотук големи знания, при започването на работа те могат да се окажат недостатъчни, но важното е, че университетът ви е дал методиката да се справяте.”
            Деканът на факултета, доц. Недялко Николов, връчи дипломите и сребърните значки на 71 отличници с успех над 5.50, по-късно и на останалите абсолвенти. Зам-декан   доц. Марияна Тодорова представи наградените за активна обществена дейност абсолвенти. Сред тях беше и бившият председател на Студентския съвет на университета, инж. Доника Илиева: „Сега пред себе си в залата виждам не просто дипломанти, а хора вече вярващи в себе си, способни да управляват живота си, готови да се борят за мечтите си. Родителите и близките ни, също са част от нашия успех, защото ни подкрепяха в най-трудните моменти. А преподавателите успяха да ни направят не само инженери, но и хора със самочувствието на инженери, показаха ни към какво да се стремим.”

След приветствието си в залата, абсолвентката, вече и майка Доника Илиева (в дясно), гушна дъщеричката си Мария. До тях – колежката мама Теодора Тотева с малката Пламена.

             Накрая, след напускането на зала № 1, дойде и заключителният ритуален акорд на всяка подобна промоция –  хвърлянето нависоко на абсолвентските шапки, като символ на възвисяването чрез получените знания.

Възторгът от полетелите към небето абсолвентски шапки.

            И отново букети цветя, прегръдки, пожелания за успехи и щастие, сълзи на радостта и удовлетворението.                    

Николай ЖЕКОВ