„Ден на сини кариери“ 2023 ще се проведе на 26 октомври 2023г., от 9:30 до 16:30 часа, в Юнашки салон,  гр. Варна, бул.“Христо Ботев“№ 1.

За поредна година Морски клъстър България, със съдействието и подкрепата на Българска морска камара, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Технически университет – Варна и Колеж по туризъм – Варна организира „Ден на сини кариери – Умения на бъдещето – предизвикателства, кариерни възможности и перспективи в синята икономика“ в гр. Варна.

Събитието е насочено към ученици, студенти и всички, които имат интерес за кариерно развитие в синята икономика.

Целта на инициативата е да запознае младите хора с богатата гама от професии и възможности за професионална реализация в морската индустрия и наука. Доказали се професионалисти от водещи български компании и организации ще представят пред аудиторията:

  • Морски транспорт – корабоплаване, пристанища, логистика, aгентиране и други пристанищни услуги, корабостроене и кораборемонт
  • Крайбрежен и морски туризъм
  • Науки за живи морски ресурси и аквакултури, опазване на морето
  • Възобновяеми морски енергийни източници и океанско инженерство

В настоящето издание на събитието ще бъде представена и темата „Грамотност за бъдещето“. Тя дава насоки за това какви знания и умения е нужно да притежаваме, за да разпознаваме тези сигнали от настоящето, които определят различни видове възможно (вероятно) бъдеще.

В рамките на събитието участниците ще научат повече за:

  • възможностите за образование и квалификация,
  • кариерно развитие и
  • приложението на нови технологии (роботика, изкуствен интелект, виртуална реалност, блокчейн технологии и др.) в секторите от синята икономика.

През целия ден присъстващите ще имат възможност да осъществят срещи и дискусии с представители на водещи компании от секторите в синята икономика и да научат повече за стажове и свободни работни позиции.

Устойчивото развитие на синята икономика, предотвратяването и справянето с климатичните изменения са сред приоритетите на Европейския съюз. „Ден на сини кариери“  помага на младежите да научат повече за океана от възможности за професионално развитие в секторите от синята икономика в България. Събитието е  включено в инициативата на ЕК “Европейски морски ден в моята страна 2023”.

ПРОГРАМА