Ученици от цялата страна ще се съберат в Технически университет – Варна за официалното откриване на лятното Екоучилище на Младежкия воден парламент.

Събитието ще се състои на 31.07.2023 г. от 15:30 ч. в конферентна зала в НУК.

 

Ще бъдат представени темите: „Приложение на Citizen Science в контекста на цифровия двойник на Варненския залив и пристанище Варна“ от проф. д-р инж. Тодор Ганчев и демонстрация на екологичното приложението „I See Sea" от гл. ас. д-р инж. Гинка Маринова от Технически университет-Варна. Дейностите са част от международния проект Iliad - Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services, финансиран чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС Хоризонт 2020.

 

В лятното Екоучилище участват младежи и техните ръководители от учебни заведения, членуващи в Младежки воден парламент – България, както и експерти от институциите към Министерство на околната среда и водите. Участниците в екологичното училище ще представят своя опит в прилагането на различни форми за извънкласно обучение - провеждане на учебни експедиции, семинари, кампании за почистване и поставяне на информационни табели и маркировка на защитени територии; състезания на екологична и природозащитна тематика; разработване на проекти за стартиране на извънкласни форми за екологично обучение и др.

Събитието в ТУ-Варна се организира в партньорство с Басейнова дирекция за Черноморския регион.

 

Приложението „I SEE SEA” предоставя възможност на потребителите да сигнализират за наличие на замърсяване по крайбрежието, струпвания на медузи, промени във времето и други нетипични явления. Дейностите се реализират в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Приложението предлага функционалност за сътрудничество, позволявайки на потребителите да докладват определени нередности.

 

ILIAD е европейска инициатива, която има амбициозната цел да създаде цифров близнак на Световния океан. Научният екип на Технически университет – Варна, съвместно с ДП „Пристанищна инфраструктура“, разработва дигитален двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро.  Освен екологично въздействие и повишаване на безопасността на корабоплаването, очаква се проектът ILIAD да намали значително времето, в което Пристанище Варна остава затворено, поради неблагоприятни метеорологични условия.