ОРГАНИЗАТОРИ НА ФОРУМА

     

Министерство на образованието и науката на
Руската Федерация

Юго-Западен държавен университет на
Руската Федерация

Технически университет-
Варна

 

     От 27 до 30 септември 2017г. в Република България ще се проведе III Международен младежки форум „Диалог на нациите“.
     Целта на форума е развитие на диалога между младите учени на България и Русия, формиране на среда за разработване на съвместни програми и проекти в областта на науката и образованието, популяризиране на руския език, като средство за международно научно-техническо сътрудничество.
     Мероприятията, свързани с форума, се провеждат със съдействието на Министерството на образованието и науката на Руската федерация и Посолството на Русия в Република България.
     Почетен гост на форума е руския летец-космонавт, герой на Русия, Михаил Борисович Корниенко, който ще разкаже за ключовата роля на образованието и науката в Русия за развитието на съвременната космонавтика.
     Провеждането на форума в България е свързано с редица паметни исторически дати, свързващи народите на България и Русия и е едно от мероприятията, посветени на 25та годишнина от подписването на Договора за дружествени отношения и сътрудничество и 140та годишнина от освобождението на България от турско робство.
     В рамките на форума ще се проведат открити лекции и семинари за актуални съвременни формати и методики за изучаване на руския език, млади руски учени ще представят свои космически разработки, участници в младежкото доброволческо движение, създадено по инициатива на Юго-Западния държавен университет на Русия, ще разкажат за резултатите от своята работа за съхраняване на историческата памет за загиналите за освобождението на България в Руско-турската война 1877-78г.
     Форумът ще се открие на 27.09.2017г. в Посолството на Руската федерация в София. Същевременно в Руския културно-информационен център (РКИЦ) ще се проведе и конференцията „Международен трансфер на технологии: екология и енергоефективност“, в която ще вземат участие и млади учени от ТУ-Варна.
     Част от мероприятията ще се проведат на 28.09.2017г. във Варна, където домакин на форума ще бъде ТУ-Варна.

 

Програма 28.09.2017, четвъртък – ТУ - Варна

Време

Наименование на мероприятието

Зала

09:45-10:00

Тържествено откриване на форума. Приветствия от ректора на университета и представители на гостите.

114МФ

10:00-11:00

Руски космос: Пътят от мечтите до реализацията - разказва руският космонавт, герой на Русия, Михаил Борисович Корниенко

114МФ

11:00-11:30

Прес-конференция на космонавта на Руската федерация и участниците в делегацията

Конферентна зала НУК

11:30-12:30

Кафе-пауза

Конферентна зала НУК

12:30-14:00

Учебно-методичен семинар за преподаватели по руски език (като чужд език): „Съвременни лингво-дидактически технологии“. Водещ: Боженкова Наталия Александровна, професор, доктор на филологическите науки, Държавен институт по руски език „А.С. Пушкин“

Конферентна зала НУК

12:30-14:00

Обиколка на научноизследователските лаборатории на ТУ-Варна

-