В средата на април абсолвентите от  Факултета по изчислителна техника и автоматизация на Технически университет – Варна, випуск 2017 получиха своите дипломи на официална церемония в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На тържеството присъстваха стотици гости - родители и приятели на вече дипломираните студенти и представители на фирмите-потребители на кадри. Ръководството на факултета покани за водещ на тържествената промоция актьора от ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна Пламен Георгиев. В началото на събитието присъстваха задължителните и основни символи и ритуали на академичната общност – студентският химн, посрещането на знамето на университета и на академичното ръководство. 

Ректорът на Технически университет - Варна, проф. д.н. инж. Росен Василев връчи дипломите и приветства абсолвентите от името на академичното ръководство. „Много ми е приятно, че ръководството на Факултета по изчислителна техника и автоматизация избра именно ден в средата на април за Вашата официална промоция. Има много хубава символика в това тържеството, което бележи края на един период в живота Ви и е символ и на ново начало за Вас, да е в най-хубавото време от пролетта. През април светът отново се пробужда, става по-красив и във въздуха трепти обещание за нещо ново, вълнуващо и прекрасно. Пожелавам Ви това усещане за пролет, за възраждане и надеждата винаги да са Ваши спътници!“ – обърна се към инженерите от випуск 2017 проф. Василев в своето слово и добави: „Пред вас има огромни възможности. Вие владеете професиите на бъдещето и хиляди бъдещи открития могат да бъдат направани от вас или с Вашия принос! Всичко е възможно, повярвайте, бъдете верни на себе си и работете неуморно! Ние - всички, които сме днес в тази зала днес, ще ви подкрепяме.“

Младите инженери на специалностите към катедри „Автоматизация на производството“, „Електронна техника и микроелектроника“, „Компютърни науки и технологии“, „Комуникационна техника и технологии“ и „Софтуерни и интернет технологии“ са общо 372. С отличен успех над 5.50 завършиха 68 бакалаври и магистри. Шестима от тях са с общ успех от следването Отличен 6.00.

Пълните отличници на випуск 2017, които бяха отличени с грамота и златна значка на ТУ – Варна, са магистрите-инженери Велислав Колесниченко, спец. „Софтуерно инженертсво“, Лора Илиева – „Компютърни технологии в бизнеса“, Даниел Димитров – „Компютърни технологии в бизнеса“, Георги Георгиев - „Компютърни мрежи и комуникации“, Михаил Чиляшев – „Компютърни мрежи и комуникации“ и Михаил Петров от спец. „Електроника“. Партньорите от бизнеса лично поздравиха отличниците на ФИТА от випуск 2017. Боян Цонев и Осман Осман, представители на Immedis България – най-новият бизнес , част от The Taxback Group, поднесоха специална изненада  и подариха таблети на студентите, завършили с успех 6.00. Предметни награди връчиха също така от АДАСТРА България и фирма IDT.

Деканът на Факултета по изчислителна техника и автоматизация – доц. д-р инж. Недялко Николов, също поздрави инженерите от випуск 2017, благодари им за избора, за положените усилията и за последователността по време на обучението. Деканът им пожела „така, както в университета се усъвършенствахте да пишете уникални алгоритми и кодове, да вдъхвате живот на електронните схеми и да правите възможна комуникацията във всяка среда, със същата страст да напишете и в живота Вашата програма-максимум, да влагате ум, душа и интуиция във всяка малка стъпка по пътя и да видите осъществени и най-смелите си мечти!“. Амалия Самоходова - един от новите магистър-инженери с отличен успех от випуск 2017, беше „гласът“ на абсолвентите на тържествената промоция като сподели от трибуната емоциите и мислите, които в този момент вълнуваха младите хора.

 

Тържествената церемония завърши с един емоционален, очакван и задължителен за такива събития ритуал – академичните шапки на абсолвентите полетяха на сцената. Така символично приключи един важен етап от личностното развитие и социалното и професионално ангажиране на младите хора в университета и започна нов. Очакват ги още по-големи предизвикателства и възможности и най-вече – много лични избори. Неслучайно техните преподаватели от ФИТА избраха една вдъхновяваща мисъл на гениалния физик и нобелов лауреат Алберт Айнщайн за мото на церемонията и за да ги насърчат за едно успешно бъдеще: „Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият - сякаш всяко нещо е чудо.“