За студентите от специалност „Топлотехника и възобновяеми източници“ в Технически университет – Варна и особено за инженерите, които продължават обучението си в ОКС "магистър", познаването и боравенето с понятия като „газов хъб“, „газопровод“, „транзитен пренос“ и много други са част от ежедневието и задължителна част от подготовката им за професионална реализация. Техните преподаватели от обучаващата катедра „Топлотехника“ се грижат това да не са само теоретични знания. Ежегодно катедрата организира изнесено обучение по специални дисциплини в ключови обекти от национално и международно значение. Един от тези обекти, който магистрите от първи и втори курс вече познават от личен опит и посетиха през март т.г., е Компресорна станция „Провадия“ – част от транзитния газопровод за Турция, Гърция, Македония и Югославия.

Часовете по дисциплината „Газоснабдителни системи“ в КС „Провадия“ проведоха доц. д-р инж. Пенка Златева и ас. д-р инж. Кръстин Йорданов. Възможността да посетят обекта е уникална за студентите, предвид изключителния режим за достъп в станцията и продължителните и сложни  процедури, които университетът изпълни, за да получи необходимото разрешение.

КС „Провадия“ е изградена в периода 2000 - 2001 г. върху близо 36 декара в землището на село Кривня. Официално е открита на 30.05.2001 г. По информация от официалната страница на собственика и оператор на станцията – „Булгартрансгаз“ ЕАД, газопреносната мрежа за транзитен пренос в България е изградена от газопроводи с високо налягане с обща дължина 930 km, шест компресорни станции – КС „Кардам-2”, КС „Провадия”, КС „Лозенец”, КС „Странджа”, КС „Ихтиман” и КС „Петрич”, с обща инсталирана мощност от 270 МW, система за електрохимична защита, очистни съоръжения, комуникационна система, информационна система и др. съпътстващи съоръжения. Техническият й капацитет за транзитен пренос на природен газ общо възлиза на 17,8 млрд.м3 / годишно. КС „Провадия“ често се спряга и във връзка с проекта за газов хъб „Балкан“ и евентуално привличане на нови инвестиции за региона. Преди броени дни „Булгартрансгаз“ ЕАД съобщи, че е подписан договор с избрания консорциум за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб „Балкан“. Европейската комисия одобри миналата година финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро по Механизма за свързване на Европа.

Добивът, преносът и търговията с природен газ безспорно са перспективна област и възможност да успешна кариера за много от младите инженери, завършили специалност „Топлотехника и възобновяеми енергийни източници” в ТУ – Варна, акредитирана в професионално направление 5.4.  „Енергетика”. Тази година се навършват 20 години от създаването на обучаващата катедра „Топлотехника“. Началото е поставено с Решение на Академичния съвет от 16.04.1998 г. Амбицията на академичния състав е да поддържа високо нивото на обучение и да предлага оптималния баланс между теоретична и практическа подготовка на студентите. Много добри са връзките с бизнеса, които започват още от постъпването в ТУ – Варна със спонсорство на семестриалните такси и продължават с осигуряване на възможности за практика, стаж и работа на младите специалисти.