Представители на германския концерн Siemens посетиха ТУ-Варна и споделиха за откриването на два нови хъба в България. Единият ще e базиран в нашия град Варна, а другият – в София. Те изразиха желание за съвместно сътрудничество в областта на подготовката на инженерни кадри по автоматизация и роботика, както и ECAD системи. По думите на инж. Теодор Маринов – ръководител на двете направления „Дигитализирано производство“ и „Процесни индустрии и задвижвания“, голяма част от водещите германски автомобилни производители ползват системи, които са базирани на компоненти и контролери на Siemens, а България разполага с кадри с висока техническа подготовка, които да могат да отговорят на изискванията.

 „Решението на компанията-майка да се спре именно на Варна е резултат както от наличието на подходяща бизнес инфраструктура, така и на високото професионално ниво на местните образователни институции”, обяснява г-н Маринов. По думите му привлекателността на града като център за иновации и развойна дейност е получила потвърждение и с включването му в проект на ЕК за изграждане на иновационни дигитални хъбове.

В момента Siemens е в процес на търсене на инженерни специалисти за новия хъб, който трябва да започне работа през пролетта. „Разчитаме на високоподготвени кадри от висшите учебни заведения във Варна, Шумен и други градове в региона, като владеенето на английски език е задължително, а немският е предимство”, уточни Теодор Маринов. Те ще преминат през специално обучение, което да гарантира, че хъбът ще предоставя услуги от световна класа. На този етап се предвижда екипът да наброява 12 души, очаква се техният брой да бъде увеличен впоследствие.

Инженеринговият хъб във Варна ще обслужва автомобилната индустрия, като в него ще се разработват и внедряват системи за производство и автоматизация. Освен проектиране и модернизиране на такива системи съгласно стандартите на производителя, инженерите ще се занимават и с интегриране на място и пуск на софтуера, както и със задвижвания за индустриалните роботи в автомобилните заводи.

„През тази година Siemens ще отбележи 140 години присъствие в България. Радваме се, че продължаваме да допринасяме за надграждане и разширяване на експертизата на компанията и нейния имидж на надежден партньор за местните власти и привлекателен работодател за специалисти от различни браншове”, сподели той.

Център за развитие на кариерата