Соня Лазарова – студентка в Технически университет – Варна (2 курс, специалност  „Софтуерни и интернет технологии“) е удостоена с годишната награда за 2017-та за изявени студенти на Община Варна в област „Природни науки, математика и информатика“.  

Годишните поименни награди за студенти от варненските висши училища, класирани на призови места в международни и национални конкурси, олимпиади и състезания, с отлични постижения в научни форуми връчиха тържествено кметът на града – Иван Портних и председателят на Общинския съвет – Тодор Балабанов. Освен грамота и парична награда, студентите получиха и юбилейна монета „Варна – Европейска младежка столица“. Същия знак беше връчен и на победителите в традиционния конкурс „Най-добра дипломна работа“. 

Конкурсът „Най-добра дипломна работа“ е организиран ежегодно съвместно от Община Варна и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи – Варна. Председателят на УС на организацията на НТС във Варна - проф. Стефан Вачков, лично поздрави студентите и им връчи отличията. Общо 23 разработки в три научни направления участваха тази година в конкурса „Най-добра дипломна работа“. Първите три места в направление „Технически науки“ заеха студенти от Технически университет – Варна. На първо място журито класира Калин Калинков – студент към катедра ”Комуникационна техника и технологии” в Технически университет – Варна, за дипломна работа на тема: “Проектиране на мобилна система за детекция на емоционални реакции”.

На второ място е Ивелин Лефтеров – също студент на катедра „Комуникационна техника и технологии”, ТУ – Варна, за дипломна работа на тема: „Проектиране на интегрирана система за събиране на биомедицински сигнали”. Третото място зае Иван Тонев – студент към катедра „Електроенергетика” в Технически университет – Варна, за дипломна работа на тема: „Разработване на компютърна програма за изчисляване на установени режими в електроенергийни системи”.

Деница Маркова – възпитаник на катедра „Социални и правни науки” в Технически университет – Варна получи трета награда в направление „Хуманитарни науки“. Темата на нейната дипломна работа е „Социална динамика при неолиберализма. Граждански стратегии и политически дилеми на основата на случая РОГ, Любляна, Словения”.

 

 „Скъпи студенти, искрено се радваме на Вашите постижения и първи крачки в науката. Убедени сме като администрация, че инвестициите в образование, иновативно мислене и креативност са изключително важни за всеки млад човек и за развитието на града ни. Затова сме активен партньор с университетите, амбицирани да превърнем Варна в Smart city, като привличаме инвестиции в информационните технологии, като стимулираме младежкото предприемачество. В навечерието на студентския празник Ви пожелавам да бъдете здрави, успешни и да се реализирате тук, във Варна“, заяви кметът Иван Портних. На тържеството присъстваха ректорите на ИУ – Варна - проф. д-р Пламен Илиев, и на ВСУ „Черноризец Храбър“ - проф. д.пс.н. Галя Герчева, президентът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова, зам.-ректорът на ТУ – Варна – доц. дн Тошко Петров, представители на академичното ръководство на Медицински университет – Варна, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и Висшето училище по мениджмънт – Варна, директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ - Лилия Христова, общински съветници, преподаватели и гости.

Репортаж на БНТ от награждаването на студентите: http://news.bnt.bg/bg/a/obshchina-varna-nagradi-izyaveni-studenti-ot-visshite-uchilishcha-v-grada