Националното състезание по извличане на данни за студенти и ученици – QUERYADA 2017 се проведе в средата на октомври във ВСУ „Черноризец Храбър“. В надпреварата се включиха 14 отбора с по трима участници от различни училища и университети като до финала достигнаха 9 отбора.

Първо място в генералното класиране зае отборът на Технически университет – Варна в състав:

  • Александър Георгиев - II курс, „Софтуерни и интернет технологии“
  • Божидар Стоянов - II курс, „Софтуерни и интернет технологии“
  • инж. Теодор Димов - I курс магистър, спец. „Софтуерно инженерство“

Отборът е първенец и в два от общо четирите кръга на турнира: моделиране на схема на база данни и писане на SQL заявки.

Отборът на ТУ – Варна – победител в QUERYADA 2017

В отбора, класирал се на второ място, участва още един студент от ТУ – Варна - инж. Станимир Николов – магистър, I курс от спец. „Софтуерно инженерство“. Негови съотборници бяха студентите от ИУ – Варна Даниела Зидарова и Станимир Тенев. Екипът на инж. Николов завоюва и първо място в кръга с писане на SPARQL заявки.

Вицешампионите – в средата инж. Станимир Николов от ТУ – Варна

Състезанието QUERYADA протича в четири кръга с решаване на специфични задачи. В първи и втори – задачите са за моделиране и извличане на данни от релационни бази данни. Особено интересни са задачите в трети и четвърти кръг, свързани с използването на отворени данни от портала www.europeandataportal.eu и анализ на впечатления на студенти и туристи, посетили Варна, споделени в специализирани туристически сайтове и социални мрежи, както и на статии за забележителностите на Варна. Целта е да се определи отношението и емоционалната нагласа на автора на коментара и да се формулират препоръки за подобряване на впечатлението, което градът оставя у гостите. Представянето на участниците оцени жури в състав д-р Веселина Спасова (ВСУ „Ч. Храбър“) – председател, проф. д-р Калинка Калоянова (СУ „Св. Кл. Охридски“), Борис Банев („Адастра“ - България), Венелин Спасов (ВСУ „Ч. Храбър“).

Презентацията на отбора-победител, както и на останалите финалисти, е достъпна в онлайн платформа.

Организатор на състезанието QUERYADA е ВСУ „Ч. Храбър“, а тазгодишното издание подкрепи и ICT Клъстер Варна. Събитието е част от проекта „Отворени данни за умни градове“, финансиран от Варна – Европейска младежка столица.