Общо 28 компании-партньори на Техническия университет във Варна участват в двудневния кариерен форум "Технология на успеха" във висшето учебно заведение. Това каза за БТА ректорът на университета проф. д-р Драгомир Пламенов.

Той уточни, че на борсата са представени фирми от IT-сектора, роботиката, мехатрониката, автоматиката, енергетиката, производството на торове, банковия и корабния сектор и други. Участващите компании покриват почти цялото портфолио от специалности, които развива университетът, каза ректорът. 

Проф. Пламенов обясни, че студентите определено проявяват интерес към стажове и работа в участващите компании. По думите му първата стъпка е фирмите да предложат стажантска позиция. Нашите студенти са много мотивирани, защото по този начин придобиват много по-добра и професионална ориентация за своята бъдеща реализация, каза той.

Много от участващите фирми вече са вземали на стаж и са наели на предишни издания на форума възпитаници на университета. По думите на ректора работодателите искрено се надяват и в това издание да направят хубав подбор както за стажантска позиция, така и за нови работни места.

Проф. Пламенов сподели, че работодателите са доволни от възпитаниците на университета. "Ние много разчитаме на тази връзка образование - бизнес, защото е много важно за нашите студенти още в ранния етап на своето обучение - след първи курс, да получат правилната професионална ориентация, тъй като младите хора, поради многото информация, с която са заобиколени, се лутат и именно тези форуми са мястото, където ще получат правилната насока", обобщи ректорът.