На елегантна церемония в Технически университет – Варна на 8 април 2024 г. бяха наградени победителите в студентската олимпиада по програмиране под надслов „За купата на Ректора на ТУ – Варна“, която се проведе в два етапа: онлайн от 21 декември 2023 г. до 30 март 2024 г. и присъствено на 5 април 2024 г.

  

Модератор на събитието беше доц. д-р инж. Мариела Александрова, декан на Факултета по изчислителна техника и автоматизация, която благодари на организаторите от катедрите „Софтуерни и интернет технологии“ и „Компютърни науки и технологии“, Студентски съвет при ТУ-Варна и фирмите-партньори: „Smart-soft“, "KBC Global Services", "DXC Technology Bulgaria", „Adastra“, „Methodia“ и „myPOS“, които традиционно подкрепят мащабния форум. Специална благодарност получи и доц. д-р инж. Нели Калчева от катедра „Софтуерни и интернет технологии“ и председател на научния и организационен комитет на събитието.

  

Купи, медали, грамоти, парични и предметни награди на победителите бяха връчени лично от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който отбеляза: „Благодарим на организаторите от университета, както и на фирмите съорганизатори, които традиционно подкрепят това състезание и стоят зад нашите млади хора. Поздравления за всички 68 участници и ви уверявам, че са важни вашите мотивация и желание, а ако те са налице, успехите несъмнено ще дойдат. Желая успех на първите 9 състезатели, които ще бъдат в отбора на университета в Републиканската студентска олимпиада по програмиране и от името на академичното ръководство им обещаваме подкрепа.“

 

На първо, второ и трето място в състезанието бяха класирани следните участници:

  1. Дейвид Петров Кирчев, студент от 1-ви курс, специалност СИТ, решил 8 задачи

 

 

  1. Диян Радославов Димитров, студент от 2-ри курс, специалност СИТ, решил 6 задачи

 

  1. Ясен Яворов Дамянов, студент от 2-ри курс, специалност СИТ, решил 5 задачи

 

Представители на фирмите поздравиха и наградиха победителите и участниците в олимпиадата, решили определени задачи, съставени и предоставени от тях:

Фирма "DXC Technology Bulgaria" награди победителя в състезанието и първите трима участници, решили задача, предоставена от фирмата.

Фирма „KBC Global Services“ награди всички участници, решили задачата, предоставена от фирмата.

Фирма „Смарт Софт“ награди първите участници, решили задачата, предоставена от фирмата.

Фирма „Adastra“ награди участниците заели призови места в състезанието:

Награди от фирма „Methodia“:

награди от фирма „„myPOS“

Състезанието тази година събра 68 студенти, които трябваше да решат 100 задачи в онлайн платформата HackerRank за 100 дни, а първите 12 от тях участваха в присъствената олимпиада, на която се отличиха първите трима победители и първите 9 състезатели, бъдещи участници в Републиканската студентска олимпиада по програмиране, които ще бъдат в три отбора и ще представят университета.