Над 60 бивши и настоящи преподаватели, представители на местни институции и бизнес фирми, колеги от академичната общност на други университети и студенти взеха участие в организираната от катедрата юбилейна среща, която се проведе на 01.12.2023 г. Сред гостите на събитието бяха: инж. Ваньо Палазов, управител на ИНХОМ-98 ЕООД, инж. Деян Касабов, представител на Елдоминвест ООД, инж. Анастас Казаков от фирма РеТех АД, инж. Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанска камара – Варна, инж. Марин Монев, директор на Римакем ЕООД, проф. дн инж. Цанка Дикова от Факултет по Дентална медицина при Медицински университет – Варна и доц. д-р инж. Росица Слипец, декан на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Специален гост на форума беше проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който даде заслуженото признание на катедрата: „Катедрата "Материалознание и технология на материалите" е една от структуроопределящите в нашата образователна институция и от далечната 1963 г. до днес нейното влияние и постижения са несравними и оставиха следи в образованието, науката и промишлеността в страната ни… Този юбилей е не само повод за празненство, но и за отдаване на заслуженото признание на всички, които се ангажираха с усърдие и страст към развитието на катедрата“.

Ректорът удостои с почетни плакети на университета основателя на катедрата – доц. д-р инж. Михаил Иванов и ръководителя на катедрата – доц. д-р инж. Николай Атанасов. Приветствено слово към аудиторията поднесе и доц. д-р инж. Радостин Димитров, декан на Машинно-технологичен факултет, който подари на катедрата картина с послание, а доц. д-р инж. Николай Атанасов направи атрактивна и закачлива историческа ретроспекция на ролята и значението на катедрата за подготовката на хиляди студенти през годините.

Получени бяха поздравителни адреси от различни браншови организации, а така също и от колеги от академичната общност на ТУ – Варна и други университети в България.

На форума бяха връчени юбилейни плакети на катедрата на изявени преподаватели и бивши нейни ръководители, както и бизнес партньори, които активно спомагат за придобиването на практически опит на студентите. Спомени от основаването, първите стъпки и израстването на катедрата бяха споделени от доц. д-р инж. Михаил Иванов, който пожела успех и вдъхновение на настоящите преподаватели в работата им с младите хора.