Традиционният форум, организиран от преподавателите: доц. д-р инж. Тодорка Георгиева, доц. д-р Елена Колева и гл. ас. д-р Севдалина Георгиева от Технически университет – Варна и подкрепен от Регионалното управление на образованието – Варна и Община Варна, се проведе на 01.11.2023 г. Събитието беше открито от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, с поздравление във връзка с Деня на народните будители и следните думи: „Убеден съм, че тук в нашия университет, където знанието и научните изследвания вървят ръка за ръка, ще дадем възможност на педагогическите специалисти да общуват, да обменят идеи и опит в областта на използването на съвременните методи и средства в обучението. Радвам се да заявя готовността на ръководството на университета да акредитира Педагогическо професионално направление в Технически университет – Варна, което да обезпечава обучение в областта на STEM педагогиката. За целта се подготвя необходимата документация и се очаква това скоро да се осъществи. Сигурен съм, че региона и страната крайно се нуждаят от такива специалисти и ние ще можем да удовлетворим тази необходимост.“

Специални гост-лектори на конференцията бяха инж. Димитър Димитров, управител на “Ардес Информационни Технологии” ЕООД, с мотивираща лекция на тема: „Как да направим България просперираща държава?“ и Тодор Добрев, основател на TEMPUS.BG, съучредител и член на УС на ИКТ Клъстер – Варна, с лекция: „Визия за иновациите и растежа на гр. Варна и региона“. Гост на форума беше и г-жа Розета Заркова, старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти в РУО – Варна.

Основната цел на конференцията беше да даде възможност на учителите да общуват, да се запознаят, да споделят опита си, да участват в дискусии, свързани с използване на съвременни методи и средства в обучението, да покажат резултатите от своите педагогически изследвания в различни направления и да видят различни демонстрации на приложение на дигитални инструменти, включително и изкуствен интелект.

За всеки участник с доклад конференцията приключи с връчване на удостоверение за 1 квалификационен кредит и публикация в специализираното издание "Клъстери и иновации в образованието" за 2023 г. Публикациите важат за кандидатстване за първа професионално-квалификационна степен. Философията на конференцията е, че педагогическият специалист в своята работа постоянно участва в различни клъстери - образователни, социални, научни, методически и се учи в сътрудничество, като прилага в опита си наученото, пречупено през призмата на потребностите на неговите ученици и се усъвършенства.

Публикуваните доклади в специализираното издание на Технически университет – Варна "Клъстери и иновации в образованието" за 2023 г. са 189 броя, а регистрираните слушатели на педагогическата конференция бяха 77 души.