За пореден път университетът демонстрира научно-приложни разработки и предложи забавни и образователни експерименти, като се включи във Фестивала на науката, 26-29 октомври 2023 г., във ФКЦ – Варна.

Организатор на събитието беше Фондация "Красива наука", със съдействието на Община Варна и МОН. Фестивалните дни се проведоха по програма, в която се включиха близо 900 ученици от варненските училища, с техните учители.

На откриването на форума присъстваха Ралица Герасимова – зам.-кмет на Община Варна, Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности" при Община Варна, Любов Костова и Ивайло Славов от Фондация "Красива наука".

През четирите дни на фестивала Технически университет – Варна беше представен с информационно-демонстрационен щанд в зона "Откривател", на който чрез видео-презентации и рекламни материали беше привлечен интересът на младите хора към изучаваните специалности в учебното заведение и професията "инженер". Бяха изложени постери на научноизследователски вътрешни проекти, част от традиционната изложба за Месеца на науката в ТУ – Варна, както и такива с външно финансиране.

На форума бяха представени два проекта с атрактивни демонстрации от ас. д-р инж. Илиян Илиев, от катедра "Автоматизация на производството", който презентира: Иновативен робот, обучен да следва линии и Подводен робот, тип дрон за солена и сладка вода TUS-Mini ROV - устройство, което разширява границите на науката и технологиите в областта на подводните изследвания и има за цел да покаже невидимия свят под водата, да разгадае мистериите на морските дълбини и да спомогне за опазването на околната среда.

В рамките на фестивала бяха представени:

  1. Лекция на доц. д-р инж. Диян Димитров, придружена със забавни експерименти на тема: "Могат ли материалите да живеят вечно?"
  2. Участие на доц. д-р инж. Диян Димитров в "Разбий професора"...
  3. Участие на студентския клуб "Роботика и мехатроника" и спечелените първи места от студентите:
    • Златин Великов - СИТ, 4 курс, първо място в категория свободен стил, старши
    • Тони Гаджев - СИТ, 3 курс, първо място в категория свободен стил, старши
    • Стефан Ямуков - ИТС, 2 курс, първо място в категория свободен стил, старши
  4. Участие на студента – Ивайло Попов, специалност КТМ, 1 курс, в състезание за 3D принтиране и спечелено първо място и предметна награда в категорията.