Тържественото събитие на 28 октомври 2023 г. в Електротехническия факултет на Технически университет – Варна беше по инициатива на бивши и настоящи преподаватели на катедрата, както и първите випуски на специалността от периода 1976-1981 г. Присъстваха много от дипломираните инженери от първите випуски, реализирани специалисти в практиката, бивши и настоящи студенти.

Официално приветствие към проф. Маринов беше поднесено от доц. д-р инж. Христо Ненов, заместник-ректор на Технически университет – Варна, който връчи Поздравителен адрес от името на проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на университета и Почетен плакет „60 години ТУ-Варна“, с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол и позлатеното лого на университета.

Поздравления от трибуната към юбиляра отправиха още проф. д-р инж. Бохос Апрахамян, декан на Електротехнически факултет в ТУ – Варна, доц. д-р инж. Валентин Гюров, ръководител на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, бивши и настоящи преподаватели. От името на катедрата на проф. Маринов беше връчена авторска скулптура „Дон Кихот с копие“, изработена от доц. д-р инж. Радко Радев.

Бяха получени множество поздравления от други университети, Електроенергиен системен оператор (ЕСО), много фирми в областта, бивши възпитаници на специалността от страната и чужбина и др. Всички те пожелаха на проф. Маринов: „Крепко здраве, дълголетие и все така прозорлив поглед в бъдещето!“. В кратка презентация беше представена дейността и заслугите на професора към специалността и катедрата, след което последва неговото благодарствено слово към организатора на събитието, в лицето на доц. д-р инж. Румен Киров и всички присъстващи в залата.

Честването на личния празник на юбиляра продължи с приятни разговори и споделени спомени на специално организирания празничен коктейл в главното фоайе на Електротехнически факултет на Технически университет – Варна.

Проф. д-р инж. Марин Маринов е един от първите преподаватели на ВМЕИ – Варна (днес ТУ – Варна), основател на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане” (ЕСЕО), заедно с едноименната специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане (на промишлеността и водния транспорт)” през далечната 1971 г. Участвал е в ръководството на университета като заместник-ректор „Учебна работа” в два мандата, декан на „Електротехнически факултет” в два мандата и 30 години е бил ръководител на катедра ЕСЕО, почетен професор на Технически университет – Варна. Автор на стотици научни публикации, десетки учебници и учебни пособия, ръководител на 5 докторанти и стотици дипломирани студенти. Организатор на изграждането на значима лабораторна база, която днес продължава да се разширява, модернизира и усъвършенства спрямо предизвикателствата на 21-ви век."