Инициативата на тема „Грамотност за бъдещето“, организирана от Морски клъстър България, със съдействието на Българска морска камара, Висше военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“, Технически университет – Варна и Колеж по туризъм – Варна, събра на едно място представители на бизнеса, образователните и научните организации във Варна.

На събитието, което се състоя на 26 октомври 2023 г. в Юнашки салон, Варна, присъства и доц. д-р инж. Христо Ненов, зам.-ректор „Научна дейност и електронно управление” на Технически университет – Варна. Той поздрави гостите и участниците – ученици и студенти във форума и ги запозна с възможностите на университета за образование, квалификация и кариерно развитие в синята икономика, след което им пожела: „Успех и професионална реализация в морската индустрия и наука.“

Като модератор на форума беше поканен и участва и доц. д-р инж. Петър Георгиев, от катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“ при ТУ – Варна. Той спомогна за успешното взаимодействие между фирмите участници и учениците и студентите, които научиха повече за богатата гама от морски професии и възможността за стажове и работа.

Младите хора проявиха интерес към щанда на ТУ – Варна и представените пет морски специалности, които се изучават в университета, както и се запознаха с доказали се професионалисти от водещи компании от сферите на морския транспорт – корабоплаване, пристанища, логистика, агентиране, корабостроене и кораборемонт, възобновяеми морски енергийни източници и океанско инженерство.