Годишнината на специалностите беше отбелязана на 20.10.2023 г. с юбилейна среща на бивши и настоящи преподаватели, възпитаници, бизнес партньори, представители на държавни и местни институции.

Приветствено слово от трибуната беше поднесено от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който отбеляза: „Много са възпитаниците, които подготвихте от далечната 1963 г. насам, и с гордост днес отчитаме, че всички те са се реализирали изключително успешно във всички сфери на морския бранш, особено в областта на корабостроенето, транспорта, машиностроенето и електроенергетиката. Важното за нас е, че успяхме през годините да модернизираме нашето образование в тази сфера, и днес разполагаме с изключително иновативна учебна база, а нашите специалности отговарят на изискванията за квалификация на морските лица, както на акредитиращите межународни, така и национални институции.“ – и продължи с думите: „Върховото постижение, с което откровено можем да се похвалим, е и постоянната ни връзка с потребителите на кадри, представители на десетки фирми от морския бранш, съвместното обсъждане на учебни планове и програми и прякото им обвързване с практиката и съвременните тенденции в морския бизнес. Благодарим Ви, че 60 години стоите плътно до Технически университет – Варна – единственият в България, който подготвя кадри за корабостроенето и кораборемонта.“

Форумът продължи с връчване на Почетен плакет на университета на преподаватели с най-голям принос за развитието на катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“. Награди получиха:

  • Проф. д-р инж. Асен Недев – Ректор на ТУ – Варна (1991 - 1999 г.) и възпитаник на първия випуск по специалност КММ, почетен гражданин на Варна за 2017 г.
  • Доц. д-р инж. Христо Драганчев, Почетен професор на ТУ-Варна, ръководител на катедра „Корабни машини и механизми" / 1994 – 1999 г. / и зам.-ректор „Акредитация“ на ТУ-Варна /1999-2007 г./
  • Доц. д-р инж. Иван Иванов, „Почетен професор на ТУ – Варна“, зам.-директор на Център по корабостроене (1985-1991 г.), ръководител на катедра „Корабостроене“ (1995-1999 г.), декан на Корабостроителния факултет (1999-2007 г.)
  • Доц. д-р инж. Христо Пировски – настоящ ръководител на катедрата

Приветствено слово към участниците поднесе доц. д-р инж. Илия Хаджидимов, декан на Корабостроителен факултет, а доц. д-р инж. Христо Пировски, ръководител на катедрата, направи историческа ретроспекция на ролята и значението на катедрата за подготовката на над 1800 студенти, завършили специалност „Корабостроене и морска техника“ и още толкова, завършили специалност „Корабни машини и механизми“.

Спомени от своето обучение и приноса и значението на катедрата за израстването им като водещи експерти на международно ниво споделиха: проф. Йордан Гърбатов, ръководител на Център по морски технологии и океанско инженерство към Лисабонския университет и инж. Михаил Вълков, мениджър морски операции за Северноевропейска зона, Балтийски и Скандинавски страни, Русия, Гърция, Черноморска и Адриатическа зона за BUREAU VERITAS MARINE & OFFSHORE, които се включиха в юбилейната среща онлайн.

Форумът продължи с приветствия от проф. д.т.н. инж. Асен Недев и други бивши и настоящи преподаватели и завърши с празничен коктейл, на който присъстваха и гости от фирми, работещи в корабостроителната и кораборемонтна индустрия.

Катедрата "Корабостроене и корабни машини и механизми" е създадена през 2016 година по решение на академичния съвет на Технически университет – Варна след сливането на катедрите "Корабостроене" и "Корабни машини и механизми", които са били основни звена на Корабостроителния факултет от 1974 до 2016 година. В момента катедрата предлага обучение в две специалности: „Корабостроене и морска техника" и "Корабни машини и механизми".

Специалност „Корабостроене и морска техника" се изучава единствено в Технически университет – Варна. Като защитена от държавата специалност, студентите не заплащат семестриални такси за обучение.

Специалност „Корабни машини и механизми" води обучение по одобрени учебни планове и програми, изготвени от Изпълнителната агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта и съобщенията на Република България. Учебните планове и програми са в пълно съответствие с нормативните изисквания на Международната морска организация (IMO).

Съществена подкрепа в обучението, стажовете и реализацията на инженерите завършили двете специалности оказват членовете на „Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт“ (БНАКК), което е най-голямото морско сдружение с нестопанска цел в Р. България, в което членуват всички български корабостроителни и кораборемонтни заводи; заводи за корабно машиностроене; фирми, извършващи съпътстващи корабостроенето и кораборемонта дейности.

 

Технически университет – Варна и катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“ при Корабостроителния факултет на ТУ – Варна поздравяват всички свои випускници, преподаватели, студенти, бизнес-партньори и радетели на родното корабостроене по случай 60-годишнината от първия випуск!