25-годишнината от създаването на Студентски съвет към Технически университет – Варна беше отбелязана тържествено на 12 октомври 2023 г., с концерт в зала 1 на ФКЦ – Варна. Официални гости на юбилейното събитие бяха: Иван Портних – кмет на Община Варна, проф. д-р Драгомир Пламенов – ректор на ТУ – Варна, проф. д-р Миглена Темелкова – ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, доц. д-р инж. Мария Маринова – зам.-ректор на ТУ – Варна, Доротея Николаева – зам.-председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България, Юлия Вълчева – гл. експерт "Младежки дейности" към Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна, инж. Димитър Димитров – член на Съвета на настоятелите и доктор хонорис кауза на ТУ – Варна, управител на АРДЕС Информационни Технологии. На тържеството присъстваха бивши председатели на Студентския съвет, собственици и ръководители на бизнес структури, преподаватели и студенти.

В поздравлението си към Студентски съвет, ректорът проф. д-р Драгомир Пламенов отправи следното послание: Вие, студентите, сте бъдещето и ние разчитаме на вас. Вие притежавате силата за промени, за усъвършенстване и повишаване на образователния стандарт на нашия университет и на образованието в страната като цяло. В лицето на академичното ръководство и преподавателите, вие имате цялата подкрепа и разбиране, ние винаги ще ви помагаме и искаме заедно да извървим пътя, така че да бъдете стойностни хора, на които да разчита нашето общество.“

По повод на юбилея, ректорът връчи на Пресияна Димитрова, председател на Студентски съвет към ТУ – Варна, почетен плакет "60 години ТУ-Варна", с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол и позлатеното лого на университета.

В тържественото си слово към гостите и студентите, Пресияна Димитрова изрази благодарност и увереност с думите: "Надявам се днешният ден да послужи като стимул, като мотивация и на другите ни колеги да направят стъпката напред и заедно да се изправим пред проблемите на деня. Вярвам, че най-доброто им предстои. Ние имаме възможността да формираме нашата образователна среда, да подкрепим тези, които се нуждаят, и да насърчим иновациите и разнообразието. Нека продължим да се вдъхновяваме от идеята, че сме тук, за да създаваме по-добро бъдеще за себе си и за бъдещите поколения студенти.

Студентската общност беше поздравена от сцената със слова на гостите на юбилея и бяха получени множество поздравителни адреси от следните лица: Иван Портних – кмет на Община Варна, Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, проф. д-р Миглена Темелкова – ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи, проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет – Варна, проф.  д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. д-р Асен Диамандиев“, проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова – ректор на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, проф. д-р Петър Христов – ректор на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Доротея Николаева – зам. – председател на Националното представителство на студентските съвети, инж. Димитър Димитров – собственик и мениджър на „Ардес Информационни Технологии“ ЕООД и други.

На празничното събитие бяха наградени и всички студентски клубове, които получиха грамоти и награди си от Пресияна Димитрова, председател на Студентския съвет.

Цялото тържество може да гледате тук:

https://www.facebook.com/sctuvn/videos/1750980845316100