Академичното ръководство на Технически университет – Варна за поредна година посрещна студенти-първокурсници, преподаватели и важни гости, в лицето на г-н Пейчо Пейчев, заместник-кмет и временно изпълняващ длъжността на кмет на община Варна, народния представител и член на Парламентарната комисия по образованието и науката доц. д-р Медиха Хамза, г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, г-н Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанска камара – Варна, инж. Димитър Димитров, член на Съвета на настоятелите и „Доктор хонорис кауза“ на ТУ – Варна, управител на АРДЕС Информационни Технологии, представители на бизнеса и ректори на ТУ-Варна от минали мандати.

На тържествения форум на 2 октомври беше отслужен водосвет за здраве от Техни Преосвещенства – отец Георги Стоименов и отец Тодор Трошев, представители на Варненската и Велико-Преславска митрополия.

Студентите първокурсници бяха приветствани от проф. д-р Драгомир Пламенов с думите: „Скъпи първокурсници, добре дошли в нашия иновативен и високотехнологичен университет – с гарантирано качествено обучение, покриващо най-високите критерии за конкурентно способност и успешна реализация на кадрите по света. За нас е гордост факта, че тази година приемаме над 1200 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение от 10 чужди държави. Това е несъмнен атестат за доверието в нас… Бъдете уверени, че вашето място е точно тук и тук ще можете да развиете своя потенциал… ТУ-Варна е място на разбирателство и уважение между студенти и преподаватели и на активен социален живот. Тук ще изживеете най-красивите дни от живота си, ще създадете нови и трайни приятелства, ще се издигнете над собствените си очаквания и ще отворите вратата към един нов свят. Пожелавам Ви щастлив и успешен старт. Бъдете здрави! На добър час!“

Поздрав към академичната общност отправи г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна и изрази надежда учебната година да бъде изпълнена със нови успешни и модерни модели и иновации в сферата на висшето образование.

Приветствено послание за успех отправи към колегите си Пресияна Димитрова, председател на Студентския съвет към висшето учебно заведение.

От името на първокурсниците слово произнесе Владислав Давидов, приет в специалност „Софтуерни и интернет технологии“, към „Факултет по изчислителна техника и автоматизация“, с най-висок бал 30.

Той получи специална грамота и награда от г-жа Наташка Георгиева, представител на фирма DXC Technology, бизнес партньор на университета.

Специални почетни плакети на висшето учебно заведение бяха връчени от проф. Пламенов и на всички първокурсници, приети с най-висок успех в четирите факултета на университета. Наградите получиха: Владислав Давидов, от специалност „Софтуерни и интернет технологии“, към „Факултет по изчислителна техника и автоматизация“, Кристиян Стефанов, спец. „Автомобилна техника“ и Йордан Янков, спец. „Индустриален мениджмънт“, от Машинно-технологичен факултет, Веселин Киселков, спец. "Електроенергетика", от Електротехнически факултет и Симеон Сираков, спец. "Топлотехника и инвестиционно проектиране", Корабостроителен факултет.

Отличниците и всички присъстващи студенти тържествено произнесоха думите на Академичната клетва на първокурсника и всички заедно се заклеха да носят с достойнство званието студент на Технически университет – Варна.

За доброто настроение на присъстващите допринесоха танцовото изпълнение на фолклорен ансамбъл „Гергана“, с художествен ръководител Свилен Христов и музикалния поздрав от Представителен духов оркестър при Национално училище по изкуствата ”Добри Христов” – Варна, с диригент Любомир Александров и директор – г-жа Румяна Петрова.

След официалното тържество, откриването на новата 2023/2024 година продължи по факултети, където първокурсниците се запознаха с деканите на факултетите и ръководителите на катедри.