Тази разработка е част от международния проект ILIAD (https://www.ocean-twin.eu/), в който ТУ-Варна активно работи заедно с 56 партньора от цял свят.

Фотограметричната технология, която се използва, работи чрез генериране на хиляди снимки с много висока резолюция (4К и 6К) от високотехнологични дронове от последно поколение, снабдени с RTK модул. Този модул се монтира на дроновете и позволява изключително точна географска информация да се записва в метаданните на всяка снимка.

Всяка снимка съдържа географски и 3D координати на всеки пиксел, необходими на софтуера за последваща обработка на генерираните релефи, 2D текстури и 3D обекти. Тези снимки се наричат ортофото, които след обработка създават георефериран ортофото план и цифров модел на терена.

Едно от предимствата на създаването на такъв 3D район е, че веднъж създаден, той може да се обработва и да се импортира във всеки софтуер за обработка на 2D и 3D, включително и ядрата за разработка на игри и симулатори (game engines).

Тази технология позволява генериране на 3 вида слоеве:

  • DEM (digital elevation model) - релеф на съответния район; DSM (digital surface model); DTM (digital terrain model) - релеф на терена, който се изгражда и се ползва в зависимост от детайлността, която се иска да се постигне;
  • 2D текстура на обработвания модел, която покрива (облича) терена;
  • Изключително точен и детайлен 3D модел на сградите на съответния район, който се моделира.

Този вид обработка изисква огромен изчислителен капацитет, който се осигурява от текущия ресурс на тренажорната база на МКЦ, както и допълнителни хардуерни ресурси, които подпомагат рендерирането на огромното количество обработвана информация. В зависимост от големината на района, който се заснема и обработва, снимките, които са необходими (в зависимост от желаната резолюция на 3D моделите), са десетки хиляди.

В момента се работи по 3D версия на Варна, пристанището и каналите, а на по-късен етап и в други райони. За сравнение, получените 2D текстури и 3D модели са по-детайлни и качествени от тези, които генерира и показва Google Earth.

Базирайки се на тази и други технологии (VR и AR), които ТУ Варна успешно разработва и внедрява, университетът беше поканен да участва във високотехнологичната и престижна конференция SmartVision (https://www.smartvisionexperience.nl/), която ще се проведе в Ротердам на 28.09.2023 г., като ТУ-Варна вече е заявило участието си.