Проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна:

Ще търсим възможности за развитие на нови специалности, които отговарят на съвременните тенденции

- Проф. Пламенов, представете се накратко за хората, които не Ви познават.

- Казвам се Драгомир Пламенов. На 47 години съм. Възпитаник съм на Технически Университет - Варна / Technical University of Varna (ТУ) – Варна. Почти целият ми професионален път е минал в университета от студентските години до настоящия момент. Завършил съм специалност „Екология“. Имам и юридическо образование. 12 години бях ръководител на катедра „Растениевъдство“ в Машинно-технологичния факултет и към настоящия момент с избор на Общото събрание от 26 юни т.г. съм избран за ректор на ТУ – Варна, за 4-годишен мандат.

- Защо решихте да се кандидатирате за ректор на един от най-реномираните технически университети у нас?

- Реших да се кандидатирам за ректор, тъй като имам по-модерна и по-различна визия за развитието на университета, от тази, която наблюдавахме през последните години. Радетел съм за модернизиране на ТУ, както за условията на труд и обучение, за електронизация – т.е. развитието на процеси, които да съответстват на наименованието Технически университет. Залагам на реализиране на програми за енергоспестяване и енергийна независимост – все неща, които трябва да бъдат в съответствие с новото време. Ще търсим възможности за развитие на нови специалности, които пак да отговарят на съвременните тенденции и нужди на обществото и на бизнеса. Отворен съм за контакти с нашите потребители на кадри, с представителите на бизнеса, с които трябва ръка за ръка да вървим в посока подобряване на обучението и осъществяване на свързващо звено със съвременните изисквания на пазара на труда.

- Какво трябва да се промени според Вас в образователния процес в ТУ – Варна?

- Смея на твърдя, че образователният процес в ТУ – Варна, винаги е бил на високо ниво. Традиционно – откакто е създаден през 1962 г. досега, университетът се слави точно с това. Преподавателите са взискателни, студентите са мотивирани. В работата на моя екип залагам опцията да дадем възможност на младите хора да имат повече контакти с представителите на бизнеса, с фирмите-потребители на кадри. Ще поканим повече лектори от реалния бизнес, които да преподават в ТУ. Ще осъществим повече практически занимания и производствени практики „на терен“, така че да може още в хода на обучението на студентите нашите партньори да си подберат потенциални служители в техните фирми.

- В момента се усеща глад за инженерни кадри. Смятате ли, че университетът отговаря на съвременните потребности на бизнеса?

- Смятам, че ТУ прави всичко възможно да съответства и да отговаря на съвременните тенденции в бизнеса – с промяна на учебните планове, със засилване на практическата подготовка. За мен е изключително важно, че ние отговаряме на потребностите на бизнеса със създаването на нови специалности, които са от предната учебна година и стартираха много добре – „Изкуствен интелект“, „Киберсигурност“, „Интелигентни транспортни системи (Автомобилна електроника)“, „Строителен мениджмънт“. Те се приемат много добре от младите хора и според мен така отговаряме на потребностите на бизнеса и удовлетворяваме ниша, която смятам, че има потенциал да се развива. Университетът развива 8 професионални направления – най-много в технически, в аграрни, в стопански, социални и правни науки. Това означава, че покриваме 3 области на висше образование, портфолиото ни е много широко – 33 са бакалавърските ни програми и 42 – магистърски. Мисля, че отговаряме на голяма част от потребностите за инженерни кадри – машинни, електро- и компютърни специалисти, и разбира се, по-нови направления, каквито са социалните и аграрните науки.

- Доколко модерните технологии са навлезли в обучението в ТУ? Как, примерно, изкуственият интелект би променил обучението на студентите и доколко го виждате като приложение в образованието в бъдеще?

- Нищо не може да замени живата връзка между преподавателя и студентите. Използването на възможностите на съвременните постижения на науката – в частност на изкуствения интелект, може да облекчи определени работни процеси като систематизиране на информация, управление на голям поток от данни. Смятам, че това ще бъде полезно, но те трябва да бъдат добре контролирани, за да не може да се замени човешкият фактор.

- Ще продължи ли тенденцията за привличане на чуждестранни студенти?

- Политиката на ТУ – Варна, продължава да бъде насочена към привличане на все повече и повече чуждестранни студенти. В момента те основно са от Турция. Разбира се, имаме студенти от други държави. Търсим възможности за разширяване и приемане на студенти от различни държави  – чисто имиджово това е много важно. Преди няколко дни имахме много сериозно участие на наши колеги в Турция. Те проведоха срещи, свързани с кандидатстудентската кампания и смятам, че ще имаме много добри резултати. Очакваме тепърва да видим броя на записващите се студенти. Залагам на това да имаме възможност да приемаме повече чуждестранни докторанти, не само студенти. Залагам и в развитието на двойни магистърски програми, които са съвместни с чуждестранни университети, и дават възможност за получаване на диплома нашия университет и на университета на съответната държава. В момента сме ратифицирали договор с университет в Северна Македония. Търсим възможности и водим сериозни разговори с ВУЗ от Турция.

- Колко процента от вашите студенти се реализират на пазара на труда?

- Смея да твърдя, че вече над 70 процента от завършващите дипломирани наши студенти намират своята реализация. Казвам тази цифра, защото процентът е по-висок при завършилите магистърска програма. Над 80 процента от магистрите реално започват работа дори още след завършването на бакалавърското си обучение.

Искаме да затвърдим и задълбочим контактите с фирмите-партньори, с които работим още в хода на обучението на нашите студенти.