Повече от 150 ученици участваха в последния ден от практиките, чиито домакин е ТУ-Варна.



Представители на ИКТ Клъстер – Варна проведоха уъркшоп “Професионална реализация в ИТ сферата” с лектор Ивелин Иванов от „Wollow International“ и “Как да стартираме собствен бизнес” с лектор Николай Петканов от „Smart Varna“.

  

Учениците бяха предизвикани от Николай Петканов да генерират бизнес идеи в рамките на 20 минути.

  

Четирите екипа презентираха иновативните си идеи, сред които:
- AI очила с вградено поле за навигация;
- Хибриден автобус, зареждан с водород и соларни панели, който да подобри екологичната обстановка в град Варна;
- Услуга за специално подбрани филми, с която човек винаги ще има селекция от най-добрите заглавия и бонус изненада;
- Химикал, който чрез machine learning пресъздава оригиналния почерк на хората.

Уъркшопът доказа на учениците, че са способни в кратко време да генерират бизнес идея, стига да са активни, да работят с въображението си и да не се страхуват.

Инициативата за събитието е на ИКТ Клъстер – Варна и се реализира съвместно с Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Академик Благовест Сендов“, МГ „Д-р Петър Берон“, VII СУ „Найден Геров“, ПГИ „Д-р Иван Богоров“, СУ „Климент Охридски“ и ПГ по електротехника.

Представители на ИКТ Клъстер – Варна презентираха темите: „За мечтите, изборите и парите“; "Създаване на продукт и 3D печат“ „Как да бъдем успешни?“; „Професионална реализация в ИТ сферата“; „Как да стартираме собствен бизнес“ и „Презентационни умения“. В събитието се включваха Христо Ишков от инициативата „Сподели и вдъхнови“, Тодор Добрев и Галя Стоева от „Темпус 2000“ ООД, инж. Димитър Димитров от „АРДЕС ИТ“, Ивелин Иванов от „Wollow International“ и Николай Петканов от „Smart Varna“.