На заседание на Академичния съвет на 03.07.2023 г., проф. д-р Драгомир Пламенов връчи на доц. д-р инж. Иван Иванов академичен плакет с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол и го удостои с почетното отличие: званието „Почетен професор на ТУ-Варна“.

Доц. д-р инж. Иван Иванов, ръководител на сектор „Вътрешни конкурси“ се отличава със званието „Почетен професор на ТУ-Варна“ във връзка с активния му принос към развитието на Технически университет – Варна и юбилейните 50 години работа в университета. Почетното отличие се присъжда за цялостната научноизследователска, преподавателска и административна дейност на доц. Иванов и значимата му роля като радетел на академизма, обучението на млади специалисти и издигане имиджа на ТУ-Варна.

След спечелен конкурс, доц. Иван Иванов е назначен като „асистент“ към катедра „Корабостроене“ на Висшия машинно-електрически институт (ВМЕИ) – Варна на 27.04.1973 г. и оттогава професионалния му път е посветен на науката и висшето образование. Защитава дисертационен труд след задочна аспирантура в Ленинградския корабостроителен институт (ЛКИ) откъдето получава научната степен „кандидат на техническите науки“ (ктн), еквивалент на настоящата ОНС „Доктор“. През 1981 год. е издигнат до „главен асистент“, а през 1984 г. се хабилитира като доцент. Заедно с преподавателската си дейност, през периода 1985-1991 г. доц. Иванов заема длъжността „зам.-директор на Център по корабостроене“. От 1995 г. доц. Иванов активно работи за развитието на ТУ-Варна, в качеството си на ръководител на катедра „Корабостроене“ (мандат 1995-1999 г.), декан на Корабостроителния факултет (мандат 1999-2007 г.) и зам. ректор по научната дейност (мандат 2007-2011 г.). През последните 12 години доц. Иванов допринася за издигане нивото на научноизследователската дейност като Ръководител на Научноизследователския сектор на ТУ-Варна, понастоящем сектор „вътрешни конкурси“ към НИИ от 2011 г. до днес. За последните пет десетилетия, доц. Иванов е безспорен авторитет сред академичната общност, който със своя професионализъм и отдаденост, значително е допринесъл за създаването на няколко поколения преподаватели и специалисти в ТУ-Варна.