Членовете на новия Академичен съвет на ТУ-Варна проведоха своето първо заседание на 03.07. 2023 г. и по предложение на проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на университета избраха заместник-ректорите на висшето училище за мандат 2023–2027 г.

В екипа на академичното ръководство отново влиза доц. д-р инж. Мария Маринова като зам.-ректор по учебната дейност. Тя е възпитаник на ТУ-Варна и завършва специалност „Електрически машини и апарати“ през 1985 г. Започва като научен сътрудник през същата година, а от 1989 г. е редовен докторант в катедра „Електрически машини и апарати“ (днес „Електротехника и електротехнологии“). Получава научно-образователна степен доктор през 1994 г. От 2003 г. е доцент в катедрата. Била е декан на Електротехническия факултет към университета. От 2011 до 2015 г. и от 2019 до 2023 г. е заместник-ректор на Техническия университет – Варна и това е нейния трети мандат на тази длъжност.

За зам.-ректор беше избрана и доц. д-р Павлина Наскова, с ресор Административна и стопанска дейност. Доц. Наскова е преподавател в катедра „Растениевъдство“ на Технически университет – Варна, директор на дирекция „Международна дейност и чуждестранни студенти“ от 2019 до 2022 г. Има над 50 научни публикации. Участвала е като експерт и мениджър по множество национални и международни проекти. Член е на експертни групи в НАОА и докторски програми във висши училища и научни организации.

Ново лице в академичното ръководство е и доц. д-р инж. Христо Ненов, който встъпи в мандата си като зам.-ректор по научна дейност и електронно управление. Той е дългогодишен преподавател в катедра „Софтуерни и интернет технологии“ на ТУ-Варна, ръководител на Центъра за дистанционно и електронно обучение в университета. Работи активно по проекти в областта на софтуерното производство и за софтуерния бизнес.

По-рано на заседанието на Академичния съвет, проф. д-р Драгомир Пламенов връчи на доц. д-р инж. Иван Иванов академичен плакет за 60-годишнината на университета, с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол и го удостои с почетното отличие: званието „Почетен професор на ТУ-Варна“.

Доц. д-р инж. Иван Иванов, ръководител на сектор „Вътрешни конкурси“ се отличава със званието „Почетен професор на ТУ-Варна“ във връзка с активния му принос към развитието на Технически университет – Варна и юбилейните 50 години работа в университета. Почетното отличие се присъжда за цялостната научноизследователска, преподавателска и административна дейност на доц. Иванов и значимата му роля като радетел на академизма, обучението на млади специалисти и издигане имиджа на ТУ-Варна.