Над 200 ученици от специалности: „Икономическа информатика“, „Системно програмиране“, „Компютърна информатика“ от варненските училища – ПГ КМКС „Акад. Благовест Сендов“, МГ „Д-р Петър Берон“, VII СУ „Найден Геров“, ПГИ „Д-р Иван Богоров“, СУ „Климент Охридски“ и ПГ по Електротехника се включиха в лекциите на  компаниите, членове на ИКТ Клъстер – Варна, в полза на ученическите производствени практики. Инициативата се осъществява с домакинството на Технически университет – Варна и продължава до 07.07.2023 г.

Началото на форума беше дадено от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който посрещна младежите с думите: „Вие сте бъдещето на нашето общество, носители на идеи и иновации, които могат да променят света. Всяко усилие, което полагате в образованието си, е инвестиция във вашето лично и професионално развитие, и ние – академичната общност на Технически университет – Варна и партньорите от ИКТ Клъстер – Варна ви подкрепяме.“ – и допълни:Развивайте се не само в академичен смисъл, но и като личности. Бъдете любознателни, четете, изследвайте и излагайте своите идеи. Участвайте в общностни проекти и работете за доброто на другите. Стремете се да се превърнете в силни, етични и отговорни личности.

 

Възможностите за обучение в Технически университет – Варна бяха презентирани от Анелия Василева, член на Студентския съвет. Тя представи програмите на обучение, защитените специалности и стипендиите, които предоставя университета, както и говори за академичните възможности за научна практика в страната и в чужбина, за модерните лаборатории, спортни съоръжения и кампус, и сподели за активностите на студентските клубове.

Форумът продължи с представяне на дейността на ИКТ Клъстер – Варна от Емил Цанков, председател на Управителния съвет на организацията. Той презентира програмата за практическо обучение и представи ангажираните с лекции ръководители на компании, свързани с информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в град Варна, след което насърчи учениците да са активни и смело да споделят идеите си.

В хода на събитието младежите се запознаха с лекцията: „Създаване на продукт и 3D печат“ на Тодор Добрев и Галя Стоева от „Темпус 2000“ ООД и видяха как работи 3D принтер, как протича подготовката на 3D модел, принципите на добавяне на слоеве от материал, използваните технологии и как принтерът използва геометрични инструкции от 3D модела, за да създаде физически обект.

В първия ден от инициативата младежката аудитория имаше възможност да изслуша и презентацията: „За мечтите, изборите и парите“, на г-н Христо Ишков – съосновател на Share2Lead / Сподели и вдъхнови /.

Следващите лекции в „Седмицата на Производствените практики за ученици“ от Варна са планирани при следния график:

05 юли 2023 г.

09:00 Презентационни умения, (Христо Ишков, съосновател на Share2Lead)

Лекция 2: Как да бъдем успешни (инж. Димитър Димитров от „АРДЕС ИТ )

07 юли 2023 г.

09:00 Професионална реализация в ИТ сферата (Ивелин Иванов от „Wollow International“)

Лекция 2:  Как да стартираме собствен бизнес (Николай Петканов от „Smart Varna“)