Поздравления за Ивета Григорова и Деница Димитрова от 3-ти курс спец. „Индустриален дизайн“ при ТУ-Варна, които бяха удостоени с почетната награда на Nestlè на 11-тия конкурс за дизайн на стъклени опаковки Glassberries, който се състоя на 28.06.2023г. в Париж, Франция.

 

В конкурса се включиха 13 екипа от спец. „ИД“ под ръководството на гл. ас. д-р Кремена Цанкова-Маркова, която селектира най-добрите проекти и ги допусна до участие във втори кръг.

Международните награди Glassberries ежегодно предизвикват младите дизайнери с различни задачи, като тази година условието бе да се проектират стъклени опаковки за многократна употреба за хранително-вкусовия сегмент. Концепцията на конкурса е вдъхновена от жизнения цикъл на стъклото и се основава на неговите четири стълба: солидна идентичност, креативност, иновации и устойчиво развитие. Той се характеризира с постоянна загриженост по отношение на екологичната ефективност и социалната отговорност чрез подкрепа на образованието, местните общности и активна политика за минимизиране на въздействието върху околната среда.

Организатор на конкурса е BA Group – международна компания, основана през 1912 г. в Португалия, която произвежда стъклени опаковки за хранително-вкусовата промишленост. С 12 завода в 7 различни страни, BA произвежда повече от 10 милиарда стъклени опаковки годишно (включително бутилките на Coca-Cola, Heineken и мн. др.).

Nestlè планира стартиране на производство на нов десерт, който ще бъде поместен в стъклената опаковка, проект на нашите студентки.