С откриване на 18-та Международна конференция по електрически машини, задвижвания и енергийни системи ELMA 2023, организирана със съдействието на Съюза по електроника, електротехника и съобщения (СЕЕС), IEEE - българска секция и Технически университет – София, Електротехническият факултет на ТУ-Варна отбеляза 60-тата си годишнина на 29.06.2023 г.

Официални гости на събитието в зала „Пленарна“ на Община Варна бяха проф. д-р инж. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, София, доц. д-р Лидия Гълъбова, зам.-ректор „Научно-изследователска и приложна дейност“ на Технически университет – София,  д-р Стефан Пачеджиев, изп. директор на СЕЕС, представители на бизнеса и много бивши и настоящи преподаватели.

Форумът беше открит от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който приветства присъстващите и сподели: „Горд съм, че в този основен факултет на университета имаме дипломирани над девет хиляди инженери и социални работници, имаме и над седемдесет докторанти, защитили успешно дисертации. Днешното тържествено събрание е повод да Ви поздравя за успешно изминатия път през годините и мисията, която неуморно следвате. Вие покривате най-високите образователни критерии и осигурявате благоприятна университетска среда, в която успявате да изграждате конкурентноспособни професионалисти.“ – и продължи с думите: „Вярвам, че всички ние, заедно ще продължим да развиваме модерно академично образование и да подпомагаме националната и световна икономика с активната си  научната дейност. Честит празник и много успехи по достойния път!“

Приветствени слова от трибуната бяха поднесени от доц. Гълъбова, зам.-ректор на Технически университет – София и д-р Стефан Пачеджиев, изп. директор на СЕЕС, след което проф. д-р инж. Бохос Апрахамян, декан на Електротехническият факултет продължи с тържественото събрание по повод годишнината на факултета. Той направи историческа ретроспекция на ролята и значението на факултета за подготовката на поколения електроинженери, а от 2015 година и на социални работници.

Проф. д-р инж. Бохос Апрахамян говори за заслугите на всеки един от деканите на факултета, за първия декан – проф. Васил Халачев, поел управлението на 27.09.1962 г., както и за успехите на 6-те катедри.

Форумът продължи с приветствия от проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, София, г-н Иван Табаков, Председател на Варненската Търговско-индустриална камара, доц. Медиха Хамза, народен представител в 49-то Народно събрание, представители на бизнеса и бивши преподаватели. Бяха получени и над 20 поздравителни адреси и подаръци от партньори на факултета.

На всички бивши преподаватели и служители на Електротехнически факултет беше връчен почетен юбилеен плакет.

Конференцията ще продължи и утре с представяне на научни доклади на участниците в конферентната зала на х-л „Аква Азур“, к.к. Св. Св. Константин и Елена, Варна.