Официалното посещение на министър Стойчева в Технически университет – Варна се състоя на 23.06.2023 г. по инициатива на проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и академичното ръководство на университета, с цел представяне на съвременната иновационна и научноизследователска инфраструктура на университета и успешната проектна дейност през последните години.

Ректорът на университета приветства министър Стойчева, благодари за възможността за осъществяването на научен диалог и връчи специалния академичен плакет, посветен на 60-годишнината на университета с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол.

На министъра на иновациите и растежа беше демонстрирана най-голямата цивилна морска научноизследователска инфраструктура в Република България – Морски  квалификационен център на Технически университет – Варна.

Със съдействието на кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ-Варна бяха представени специализираните симулатори и напредъка по двата най-големи международни проекта, по които работи университета – DERIN и „Илиада“ (ILIAD). DERIN е проект, който представя обучение с използване на аватар на преподавател, а проекта „Илиада“ (ILIAD) е за навигация с добавена реалност, която в момента се тества и в реални условия. Министър Стойчева сложи реални очила, през които видя добавена реалност на Пристанище Варна, каналите и цялата навигационна структура. Запозната беше и с идеята за създаването на Дълбоко технологичен иновационен порт Варна, с участието на български и привличането на чуждестранни учени към него.

По време на посещението бяха демонстрирани и най-модерните симулатори – Корабен мостик и Динамично позициониране на кораба, които се използват за практическото обучение на студентите от морските специалности в ТУ-Варна. Беше коментирано и изграждането на яхтен обучителен център за капитани на мега яхти, с участието на Технически университет – Варна, БМКЦ и други представители на морския бранш.

"Per aspera ad astra! Пожелавам AI capacity да върви ръка за ръка с човешкия интелект в изграждането на дълбоките технологични иновации. Разчитам на Технически университет -Варна да води!", написа министър Милена Стойчева в Почетната книга на ТУ-Варна.