Хибридна гост-лекция на Свен Калуи, ИТ експерт от Белгия беше изнесена в зала KBC Collab Space на ТУ-Варна, на 09.05.2023 г. В нея имаха възможност да се включат присъствено и дистанционно множество студенти в бакалавърско и магистърско обучение с интереси към информационните технологии.

Модератор на събитието, организирано от KBC Global Services – България беше д-р инж. Захари Барбов, ICT кnowledge мениджър в Центъра за дигитални технологии (Digital Development Center) на KBC, който представи накратко дейността на компанията KBC Group и активностите, които осъществява с цел обмен и развитие на знанието.

Лекцията на Свен Калуи на тема: „To the next level of testing with Shift Left and Test Automation“ и презентациите за: „Най-добрите практики за внедряване на тестване с изместване наляво и автоматизация на тестовете“; „Инструментите и технологиите, които помагат за оптимизирате процеса на тестване“; „Стратегиите за осигуряване на ефективно сътрудничество между разработчици и тестери“ и „Примерите от реалния свят за успешно тестване на смяна наляво и внедряване на автоматизация на тестовете в банково-застрахователния сектор“ предизвикаха голям интерес сред студентите. Те имаха възможност да задават въпроси и да участват в дискусията със софтуерния инженер и колегите му от офиса в България и да се поучат от техния опит и най-добри практики.

Свен Калуи работи за KBC Белгия от 2006 г. на различни позиции и задачи. Член е на екипа Generic CI/CD в KBC Белгия с 8 години опит в тестването и автоматизацията на тестовете. Generic CI/CD team е белгийският център за компетентност по отношение на изграждането и тестването. Подкрепа и обучение на екипите за разработка на Business Unit Белгия, за да ги изведете на следващото ниво с въвеждането на GitHub като бъдеща CI/CD линия и Automate to Accelerate чрез ефективно и автоматизирано тестване. Веднъж като учител в начално училище му помага да обяснява техническите неща по лесен за разбиране начин, за да накара всички да се включат. Разрушаване на стената между BUS и IT чрез тестване