В периода 25 - 28 април  2023 г. в гр. Анкара беше проведен първият по рода си научен форум на тема: „Възможности за международни научни изследвания и сътрудничество между български и турски университети“ с участието на ТУ-Варна. Събитието беше инициирано от Икономически университет – Варна, подпомогнато от  посолството на Р България в Р Турция, а домакини на събитието бяха Анкарския университет и университета Башкент.

На откриването присъстваха извънредният и пълномощен посланик на България в Република Турция - Н. Пр. Ангел Чолаков и  служебният министър на туризма - Илин Димитров. Участие от страна на българските университети взеха Технически университет – Варна, Университет за национално и световно стопанство, Висше училище по телекомуникации и пощи – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – Плевен и Тракийски университет – Стара Загора. 

Семинарът беше открит от проф. д-р Недждет Юнювар, ректор на Анкарския университет и от проф. д-р Халдун Мюдеррисоглу, ректор на университета Башкент, които подчертаха традиционно добрите взаимоотношения между двете страни и ролята на подобни семинари за задълбочаване на сътрудничеството между университетите.

Посланик Чолаков заяви, че 2023 г. ще бъде много успешна година за отношенията между Турция и България. Той припомни, че още в началото на годината беше подписано важно енергийно споразумение, говори за опустошителните земетресенията през м. февруари в Югоизточна Турция и спомена хуманитарните помощи за пострадалите, изпратени от България за Турция със самолети на българските ВВС.

Министърът на туризма - Илин Димитров и турският министър на културата и туризма - Мехмет Нури Ерсой подчертаха отличните отношения между България и Турция и изразиха надежда повече турски студенти да посещават България и съответно повече български студенти – Турция.

Технически университет – Варна беше представен от екипа: доц. Сибел Ахмедова, ръководител на отдел „Международна дейност“, доц. д-р инж. Галина Илиева, директор на Научноизследователския институт и Зухран Кадиева, ръководител на отдел „Чуждестранни студенти“. Проведени бяха множество срещи с представители на турски университети, в които бяха обсъдени възможности за сключване на договори за сътрудничество в различни области, включително съвместно обучение и обмен на преподаватели и студенти. Дискутирани бяха успешните практики в проектната дейност, както и бяха очертани рамките за съвместни проекти с няколко университета в Анкара. Значимостта на инициативата за развитието на двустранните образователни и културни взаимоотношения беше отразена както от турските, така и от българските медии.