На официална церемония в Технически университет – Варна на 21 април 2023 г. бяха наградени победителите в студентската олимпиада по програмиране под надслов „За купата на Ректора“, с продължителност от пет месеца /21.11.2022 г. - 21.04.2023 г./

Модератор на събитието беше доц. д-р инж. Нели Калчев, която представи организаторите на онлайн надпреварата: катедрите „Софтуерни и интернет технологии“ и „Компютърни науки и технологии“, Студентски съвет, Кариерен център при ТУ-Варна и фирмите: „Смарт Софт“, "DXC Technology Bulgaria", "KBC Global Services", „myPOS“, „Adastra“, „Methodia“ и „Quanterall“.

Участниците в състезанието бяха поздравени от проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам.-ректор „Научна дейност“ на ТУ-Варна, който изрази благодарност от името на ректора и академичното ръководство към целия организационен екип и към фирмите, които традиционно съдействат за осъществяването на това мащабно състезание. Той подчерта, че е удовлетворен от значителния брой студенти, „извървели пътя на маратона“ и внушителния брой задачи, които са успели да решат. „Впечатляващ е устрема ви за знания, желанието да се докажете“, сподели той и пожела на студентите „да запазят този устрем, да се стремят да научават повече и да подобряват личните си постижения“. Най-хубавото състезание е състезанието със себе си. Пожелавам на всички да вървят напред!“

Последва награждаване на победителите от проф. Ганчев.

1 място със златен медал и купа на Ректора: Тодор Иванов Йорданов, III курс, спец. Софтуерни и интернет технологии, с 54 решени задачи и 3 непълни, т.е. е решавал всички задачи, с 1113 точки

2 място със сребърен медал: Ангел Видков Ризанов, I курс, спец. Киберсигурност, с 50 решени задачи, с 1068 точки

3 място с бронзов медал: Явор Константинов Стоянов, III курс, спец. Софтуерни и интернет технологии, с 47 решени задачи, с 885 точки

Представители на фирмите поздравиха и наградиха победителите и участниците в олимпиадата решили определени задачи съставени и предоставени от тях.

Фирма "DXC Technology Bulgaria" наградиха победителя в състезанието и първите трима участници решили задачата „Път през града“, предоставена от фирмата.

 

Фирма " myPOS " наградиха победителя в състезанието и първият участник решил задачата „Гривни“, предоставена от фирмата.

Фирма „KBC Global Services“ награди всички осем участници решили задачата „Файлови аномалии“, предоставена от фирмата.

Фирма „Смарт Софт“ награди първите четирима участници решили задачата „Ной“, предоставена от фирмата.

Фирма „Adastra“ наградиха участниците заели четвърто, пето и шесто място в състезанието и решили задачата „Криптиране“ предоставена от фирмата.

Фирма „Quanterall“ наградиха  участниците заели първо, второ и трето място в състезанието.

 

Награди от фирма „Methodia“ получиха първите трима участници, решили задачата „HeroSuite“, предоставена от фирмата.

Победителите получиха награди и ваучери за компютърни аксесоари и от Студентски съвет.

Окончателното класиране може да видите на следния линк: КЛАСИРАНЕ

Олимпиадата стартира с 3 задачи първата седмица, като организаторите всеки петък добавяха от 2 до 5 допълнителни задачи. Състезателите трябваше да решат 57 задачи за 5 месеца. За всяка задача участниците получаваха различен брой точки в зависимост от трудността на задачата. Максималният брой точки, който можеха да получат състезателите от олимпиадата беше 1155 точки. В олимпиадата се включиха 58 студенти от специалности „Софтуерни и интернет технологии“, „Компютърни системи и технологии, „Киберсигурност“, „Топлотехника и инвестиционно проектиране“, „Софтуерни и интернет технологии – АЕО“, „Възобновяеми енергийни източници“ от ОКС бакалавър и магистри от специалност „Софтуерно инженерство“.

В резултат от класирането от студентската олимпиада по програмиране под надслов „За купата на ректора“ се сформираха отборите за Републиканската Студентска Олимпиада по Програмиране 2023 година.

Отбор TU-Varna_1:

Тодор Иванов Йорданов - III курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии -  капитан на отбора

Ангел Видков Ризанов - I курс, бакалавър, спец. Киберсигурност

Явор Константинов Стоянов - III курс,  бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии

 

Отбор TU-Varna _2:

Димитър Радославов Линов – ІV курс, спец. Софтуерни и Интернет Технологии – капитан на отбора

Ясен Яворов Дамянов - I курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии

Георги Миленов Соколов - II курс, бакалавър, спец. Компютърни системи и технологии

 

Отбор TU-Varna _3:

Диян Радославов Димитров - I курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии - капитан на отбора

Васил Маргаритов Ников -  I курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии

Александър Светославов Илиев - I курс, бакалавър, спец. Компютърни системи и технологии.