Софтуерът StrikePlagiarism срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети беше представен на докторантите и преподавателите от ТУ-Варна на специално организирано обучение, с лектор - Доника Гавова, продуктов мениджър във фирмата и експерт към МОН.

Лекцията се проведе на 06.04.2023 г. в конферентната зала на НУК със съдействието на Центъра за развитие на академичния състав и Университетската библиотека при ТУ-Варна, а г-жа Гавова и нейните колеги - Илина Станимирова и Наталия Ковачева бяха посрещнати от проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам.-ректор „Научна дейност“ в университета.

Лекторите запознаха присъстващите с платформата StrikePlagiarism, предназначена за проверка на автентичността на текстови документи и демонстрираха как тя предоставя информация, която позволява да се определи броя на заемките в анализирания текст и да се идентифицират техните източници. Показано беше как системата открива в анализирания документ фрагменти, идентични с текстовете, налични в сравнителните бази данни, включително правилно отбелязани цитати и бележки под линия, както и фрагменти, които не са защитени с авторско право.

Обучението продължи с оживена дискусия и споделени убеждения, че единната система ще създаде нетърпимост към плагиатството в научните организации и висшите училища в страната.