С вълнуваща дискусия и обмяна на идеи и опит премина първият ден от работното посещение на учени от партньорските университети на ТУ-Варна по проект CloudEARTHi. Визитата на гостите в периода от 23 до 29.10.2022 г. включва запознаване с материалната и техническата база и напредъка на университета по международния проект по процедурата „HEI Initiative – Innovation Capacity Building for Higher Education “ към Европейския Институт за Иновации и Технологии (EIT).

Домакините на срещата, проф. д-р Тодор Ганчев и проф. д-р Валентина Маркова, зам.-ректори на Технически университет – Варна посрещнаха гостите – Тамер Абу-Алам, Лаура Вергара, Софи Рипингър, Катарина Пастрнак, Александра Болдуин и Верена Лист-Ролф и говориха за възможностите и предизвикателствата пред иновациите, образованието и как да се изследват бъдещите възможности за сътрудничество между партньорите по проекта.

Проектът CloudEARTi с бюджет 1,2 млн. евро е финансиран от EIT Raw Materials и Европейския Съюз и по него Технически университет - Варна работи в партньорство с Арктически Университет Норвегия, Университет Единбург, Университет Аликанте, Университет по приложни науки Бургенленд и компания G-Force. Целта на проекта е развитието на иновациите във висшите учебни заведения от европейската мрежа от университети, повишаване на знанията за използване на големи масиви от данни и приложението на изкуствения интелект в областта на екологията и околната среда, с идеята да се решат проблемите, свързани с намаляване на замърсяването на природата.