Академичното ръководството на Технически университет – Варна и екипа от морските специалности в лицето на проф. Чавдар Александров, доц. Христо Пировски, доц. д-р инж. Валентин Гюров, ръководителя на МКЦ к.д.п. Гембешев и к.д.п. Андрей Станев успешно преминаха инспекция на учебния процес и материално техническата база от European Maritime Safety Agency / EMSA /.  Успешното преминаване на проверката е в резултат на изключителната колаборация между екипа на ТУ – Варна и ИА „Морска администрация“, които в годините са доказали, че работят в синхрон и в интерес на високото качество на образованието.

Екипът на EMSA провери системата на качество, учебните планове по които се обучават студентите и отбеляза, че образованието и материално техническата база са на много добро ниво. Проверката обхвана и симулаторите на ТУ - Варна, които са на едно от най-високите нива в страната и в региона. Стриктният и безкомпромисен мониторинг на ИА „Морска администрация“ върху учебния процес и поддържането на базата и симулаторите осигуриха безпроблемното преминаване на детайлната инспекция. Извън протокола бяха обсъдени въпроси за бъдещото дигитализиране на професията и извършване на плавателна практика на симулатори, което вече се допуска в страни като Нидерландия, Дания, САЩ и др. На екипа от EMSA бяха показани футуристични способи на обучения, с които се обучават студентите на ТУ – Варна, както и най-модерните проекти DERIN и ILIAD, които екипа на университета разработва съвместно с ДППИ и други световни компании. След като се запозна с тези новости, експертите на EMSA коментираха, че е добре по-широк кръг от специалисти да бъде изпратени на обсъждането на бъдещата конвенция STCW, която се предвижда да се приеме през 2026 г. В нея са заложени множество промени в частта на дигиталното обучение, които ще бъдат подкрепени и от нашата държава.

Втората важна проверка, която екипа на ТУ – Варна премина беше тази на Министерството на транспорта на Япония. Тя също се осъществи безпроблемно и осигури признаване на образованието на ТУ – Варна от Японските власти. Екипите на ТУ – Варна и ИА „Морска администрация“ представиха достойно държавата пред EMSA и показаха, че морското ни образование е и остава на най-високите нива в Европейския съюз и в света.