Меморандумът за сътрудничество между двете висши училища беше официално подписан на специална среща между ректорите на учебните заведения на 10.10.2022 г. в Технически университет – Варна.

Ректорите проф. д-р Марияна Божинова и проф. д-р инж. Венцислав Вълчев заявиха желанието си за постигане на устойчиво икономическо и социално развитие и взаимодействие между двете академични институции. Начертаха бъдещите  съвместни дейности и потвърдиха готовност да обединят усилията си за партньорство в интердисциплинарното образование, отговарящо на нуждите на работодателите.

На срещата бяха договорени и разработването на съвместни, интегрирани и хибридни учебни магистърски програми в областта на техническите науки и икономиката, организирането и провеждането на съвместно обучение, в присъствена и дистанционна форма в електронна среда, съвместното участие в разработването и изпълнението на национални и международни проекти.

Планираха се и създаването на смесени научноизследователски колективи за осъществяване на съвместни разработки и публикации, участия в дискусии и образователни форуми и сътрудничество на университетските кариерни центрове, с цел популяризиране на възможностите за стажове и свободни работни места за студентите.