Магистърките Таня Драганова и Йоанна Христова от специалност „Техника и технологии за опазване на морето и морската среда” (катедра „Екология и опазване на околната среда”) бяха отличени със стипендии  на Общоруския открит конкурс с международно участие за младежки изследователски разработки в областта на екологията и устойчивото развитие. Конкурсът носи името  на световно известния руски учен Владимир Вернадски (1863 – 1945 г.), естествоизпитател,  създател на науката биогеохимия и на концепцията за устойчиво развитие и природоползване. Двете момичета и Глеб Димиров (и тримата участваха в конкурса още като бакалаври от нашия университет), станаха единствените български студенти,  които   получиха сертификати от конкурса през това лято за доброто си представяне. В момента и тримата вече са магистири. Момичетата продължават в ТУ - Варна, а Димитров в Свободния университет.

Йоанна,Таня и Глеб (на втори ред от ляво надясно) на международната научно-техническата конференция „Устойчиво развитие – Лято 2014”.

            Конкурсът „Вернадски”на Руската федерация е специфична образователна програма, целяща да стимулира творческото развитие на младите изследователи. Не се налага прякото им явявяне пред изпитна комисия, а само трябва да изпратят нужната документация в Москва за свои участия в различни форми на извънучебна подготовка. Идеята е не толкова  да се подготвят чрез  конкурса като бъдещи учени, а да бъдат мотивирани да опознават света посредством интересите и заложбите си. Да споделят с колеги изследователските си постижения и ако те се окажат важни за тях, впоследствие да се насочат към съответната научна дейност.  

            Организатори на конкурса „Вернадски” са Министерство на образованието и науката на Русия, Руската академия на науките, неправителствената екологична организация „Вернадски”, благотворителен фонд „Система” и други руски институции. Своя документация за участия в изследвания и научни форуми през тази година са представили в Москва 147 студенти от Беларус, Украйна, България, Русия, като по-големият брой са били от домакинстващата страна. Сертификати и поощрителни стипендии  са получили 93-ма участници, преобладаващо  руски студенти.

            С какви постижения тримата наши дипломирани бакалаври (по това време) са спечелили одобрението на преценяващата комисия?  

            Стипендията е предвидена за отлично положили изпитите си и изявили  се в извънлекционни занимания студенти, обясняват момичетата, като се  представя съответната документация.  За допускането ни до конкурса съдействаха ръководството на университета и катедрата.  Другите фактори за  номинирането бяха сертификатите от участия в студентски научни сесии, в научни конференции, в различни изследователски проекти. Представихме документи и като членове на Международната асоциация по устойчиво развитие, чийто президент е нашият преподавател и ръководител катедра  доц. д-р Христо Крачунов. Участвали сме на няколко конференции по програмата на Асоциацията и в конференция, организирана от Асоциацията на черноморските страни. Участвахме също в проект за определяне качеството на водите на Черно море и за развитието на аквакултурите, като за целта вземахме проби в района на Варна, Обзор, Бургас, Созопол. Работихме и по тема  върху методите за обезсоляване на морските води. Като членове на университетския ни клуб „Еко:логично” участвахме и в проект „Подобряване на ландшафта и зеленото богатство в кампуса на ТУ – Варна”.

            За международното признание – ЧЕСТИТО! на Йоанна, Таня и Глеб. И нови успешни стъпки в усилията им по опазване на екологичната хармония в природата!

           

                                                                                                           Николай ЖЕКОВ